Megrohamozták a szomszédok az orosz boltokat

Még csak két napja volt egy dollár 80, egy euró pedig 100 rubel Oroszországban, de máris van nyertese a valutaválságnak. Bevásárló turisták hada lepte el az országot a szomszédos Kazahsztánból és Beloruszból.

Hatalmas dugó alakult Szamara közelében, a kazah-orosz határnál. Érthetően igyekszenek az uralszkiak Oroszországba, amikor most száz tenge 32 rubelt (133Ft) ér az éveleji 21-hez (86Ft) képest. A beszerző-turizmust a Vámunió is segíti, ennek köszönhetően a két tagállam között gyakorlatilag nincs határ, sem a valutát, sem az árucikkeket nem kell vámoltatni.

Az elmúlt két hétben 2,5-szeresére növekedett a kazah autóvásárlók száma Omszkban. Orenburgban is hasonló a helyzet, ahol az autóvásárlók 80 százaléka kazah állampolgár. Míg Kazahsztánban 31.300 dollárba (körülbelül 8 millió Ft) kerül egy Toyota Camry, addig Oroszországban csak 18.000 (4.600.000Ft). Elsősorban a terepjárókat és a magasabb kategóriájú autókat keresik, tájékoztatta a helyi autópiac szakértője a Lenta.ru hírportált.

A járművek mellett az orosz ingatlanok iránti kereslet is nőtt, de a legnépszerűbbek a műszaki cikkek. Azok közül is a mosógépek, amelyek feleannyiba kerülnek, mint Kazahsztánban. Miközben a kazah autókereskedelem válságban van, gyakorlatilag teljesen kifosztották az ottani bankok és váltók rubelkészleteit.

A nyugat-oroszországi autószalonokat a belorusz állampolgárok árasztották el az utóbbi időben. Csak novemberben 35 millió rubelt költöttek kocsira, ami 78 százalékkal több, mint egy évvel ezelőtt. Míg Beloruszban 13.800 euró (4.300.000 Ft) egy Peugeot 208-as,Szmolenszkben csak 9.200 (2.890.000Ft). A fehéroroszok azonban nemcsak autót, műszaki cikkeket, de aranyat és élelmiszert, sokszor beloruszt, is vásárolnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez