Szigorítják a bevándorlást Oroszországban: Tádzsikisztán nagyon megsínyli

Idén január elsejétől szigorodtak a bevándorlókat érintő szabályok. Egyes becslések szerint az Oroszországban dolgozó tádzsik vendégmunkások által hazautalt összegek adják az ország GDP-jének mintegy 50 százalékát. Így a döntés Tádzsikisztánt katasztrofálisan érintheti.

Oroszország a kaukázusi és közép-ázsiai vendégmunkások első számú célországa, ezzel pedig Moszkva komoly befolyást tud gyakorolni a térség államaira. Tádzsikisztánból és Üzbegisztánból érkezik a legtöbb munkás, így a változtatások ezt a két országot érintik a leginkább.
2015. január elsejétől szigorodtak az Eurázsiai Gazdasági Unióba, harmadik országból érkező bevándorlókat érintő szabályok. Sokkal szigorúbb vizsgán kell átesniük azoknak, akik hosszabb időre szeretnének letelepedni, a munkavállaláshoz szükséges engedélyek illetéke pedig háromszorosára emelkedett.
Egyes források szerint a külföldön dolgozó tádzsikok 70, más források szerint 90 százaléka Oroszországban vállal munkát, és az általuk hazautalt összegek az ország éves GDP-jének 50 százalékát teszik ki.  Üzbegisztán GDP-jének pedig a negyedét utalják ilyen módon haza, így szomszédjához képest előnyösebb helyzetben van, de a változások súlyosan érintik Taskentet is. Az orosz Szövetségi Bevándorlási Szolgálat jelentése szerint január első hat napjában mintegy 70 százalékkal kevesebben érkeztek Oroszországba,ami egyértelműen a vendégmunkások csökkenő számát mutatja.
A döntés hátterében az orosz gazdaság romló teljesítménye áll. Parviz Mullojanov, tádzsik szakértő szerint ugyanakkor Moszkva zsarolásra használja a szigorítást azokkal az országokkal szemben, amelyek nem akarnak részt venni az Eurázsiai Gazdasági Unió integrációs folyamataiban. Más szakértők szerint  rezsimváltás is bekövetkezhet a döntés miatt hazatérő elégedetlen tömegek miatt.
Üzbegisztán vezetője, Iszlam Karimov korábban többször is kifejtette azon véleményét, hogy országa nem csatlakozik egy olyan szervezethez, melynek célja “a Szovjetunió feltámasztása.” Tádzsik illetékesek pedig úgy nyilatkoztak, még mérlegelik a csatlakozás kérdését. Miközben Dusanbe mérlegel, csak tavaly mintegy kétszázezer illegális tádzsik munkást utasított ki Moszkva, ami hatalmas szám, figyelembe véve, hogy Tádzsikisztán lakossága 8,2 millió.
A vendégmunkásoknak tehát két legális választásuk van: vagy hazamennek, ahol szinte biztosan munkanélküliekké vállnak, vagy alkalmazkodnak a szigorú körülményekhez és meghúzzák a nadrágszíjat. Válasszák bármelyiket, a két közép-ázsiai ország lakosai végső soron sokkal kevesebb hazautalt összegből gazdálkodhatnak a jövőben.

Fotó: Europess/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez