Óriási orosz katonai támogatás Tádzsikisztánnak

Oroszország 70 milliárd rubel/1,2 milliárd dollár / értékben szállít fegyvereket az egykori szovjet köztársaságnak- nyilatkozta az orosz vezérkar egy magát megnevezni nem kívánó vezetője a Kommerszant című újságnak. Moszkvát aggasztja, hogy megnövekedett az Iszlám állam befolyása a déli határvidéken.

“Oroszország déli részén, különösen a Kaukázusban megnövekedett az Iszlám állam terroristáinak aktivitása. Ugyanezt lehet tapasztalni Tádzsikisztánban és Kirgizisztánban is!”- hangsúlyozta márciusban Anatolij Antonov tábornok honvédelmi miniszterhelyettes. Oroszország és Tadzsikisztán védelmi szerződést kötött egymással 2014-ben. Ennek keretében szállítanak most orosz fegyvereket a koldusszegény Tádzsikisztánba, amely szovjet fegyverekkel volt és van felszerelve. Elsősorban kézifegyverekkel, melyeket a határőrség használhat az afgán-tadzsik határon. Itt különösen megnőtt az iszlamista terroristák aktivitása azt követően, hogy tavaly a NATO kivonta a csapatai nagyrészét Afganisztánból.

Oroszország komolyabb fegyverzetet is szállít majd: leselejtezett repülőgépeket, ágyúkat, kommunikációs rendszereket, rakétákat. Tadzsikisztán nem tud fizetni viszont ingyen bocsájtja Oroszország rendelkezésére azt a nagy támaszpontot, ahol jelenleg 7000 orosz katona teljesít szolgálatot. Ez az egyik legnagyobb orosz támaszpont külföldön. Nyikolaj Patrusev, az orosz honvédelmi tanács főtitkára elmondta: a sanghaji együttműködési rendszer keretében akarnak harcolni az Iszlám állam ellen. A sanghaji együttműködési rendszerhez Oroszországon kívül Kína tartozik és négy egykori szovjet tagállam, ahol a lakosság többsége muzulmán: Kazahsztán, Kirgizisztán, Tadzsikisztán és Üzbégisztán. Nyikolaj Patrusev hangsúlyozta: az iszlamista terrorizmus ellen együttműködnek az Egyesült Államokkal is! Ugyanezt nyilatkozta Washingtonban az orosz hírszerzés főnöke, aki részt vett egy konferencián, melyet az Iszlám állam elleni harcnak szenteltek az Egyesült Államok fővárosában.

(Fotó:AFP)

(Visited 18 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez