Nőtt a cseh hozzájárulás az Iszlám Állam elleni harchoz

Csehország újabb katonai segítséget nyújt Iraknak és Jordániának az Iszlám Állam terrorszervezet elleni harchoz adott prágai támogatás részeként – a kormány hétfői döntéséről Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök számolt be a Twitteren megjelent bejegyzésében.

A cseh védelmi minisztérium több mint 6500 új, illetve használt gépkarabélyt és több mint hétmillió darab lőszert küld az iraki és a kurd hadseregnek. További mintegy hétmillió darab lőszert pedig Jordániába küldenek a csehek.

“Csehország katonai segítséget, géppisztolyokat és lőszert küld Iraknak. Ezzel támogatjuk az iraki hadsereg és a kurdok harcát az úgynevezett Iszlám Állam ellen” – írja Sobotka. “Jordániának tavaly ígértem segítséget. Kötelezettségvállalásunkat teljesítjük, a jordániai hadseregnek lőszert, támadó puskákat és géppuskákat ajándékozunk” – tette hozzá.

Martin Stropnicky cseh védelmi miniszter korábban közölte, hogy a Jordániának nyújtandó adomány értéke mintegy 14 millió korona (körülbelül 162 millió forint). A lőszereket és a fegyvereket a megnevezett államok saját költségükre szállítják el Csehországból.

A cseh kormány korábban több millió különféle lőszert, gépkarabélyokat, géppuskákat és páncélöklöket ajándékozott az iraki hadseregnek és a kurd fegyvereseknek a cseh hadsereg tartalékaiból.

Fotó: iraki kormányerők MTI/AP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez