Kétségbeesett kéréssel fordult a keresztény világhoz Moszul érseke

Petros Mouché érsek jelenleg Kurdisztánban él, mert híveivel együtt el kellett menekülnie Moszulból, ahol tavaly nyár óta az Iszlám Állam az úr. Az érsek szerint csakis egy hadsereg védheti meg a keresztény kisebbséget, melynek létszáma napról napra csökken Irakban.

12 ezer család van az egyházmegyémben, ebből 4 ezer már külföldre ment – nyilatkozta az érsek Párizsban, ahol megállt úton New York felé. A Biztonsági Tanács ugyanis napirendre tűzte a keresztények és más vallási kisebbségek üldözésének ügyét az Iszlám Állam területén. A keresztények, jezidik és más vallási kisebbségek menekülésre kényszerültek az Iszlám Állam területéről, ahol csakis a szunnita muzulmánok számítanak teljes jogú polgárnak. Az önjelölt kalifa tavaly nyáron kiáltotta ki a Kalifátust Irak és Szíria egy részén. A kétmilliós Moszul a Kalifátus legnépesebb városa, ahonnan elmenekültek a vallási kisebbségek tagjai. Az érsek és a menekültek többsége Kurdisztánban él viszonylagos biztonságban, de nagyon nehéz körülmények között.
Mindenki abban reménykedett, hogy hamarosan visszatérhet az otthonába, de nyolc hónap után már nagyon nehéz bízni ebben – mondta az érsek a Le Figaro munkatársának. A menekülttáborokban szinte mindenből hiány van. Azok pedig akik házat vagy lakást bérelnek attól rettegnek, hogy az utcára teszik őket, mert nem tudnak fizetni. A magukkal hozott pénzt már felélték, a bankszámlájuk pedig zárolva, hiszen Moszulban az Iszlám Állam az úr. A szegénységen túl nagy gondot okoz a nyelv is. Kurdisztánban kurd nyelven folyik az oktatás, és ezért az arab gyerekek nem járhatnak iskolába. A keresztény közösség megpróbál saját iskolát fenntartani. Ez évente 190 ezer dollárba kerül. Az érsek azért is utazik Amerikába, hogy megpróbáljon pénzt szerezni híveinek. Nagy gond a kórház is, ahol szintén kurd nyelven beszélnek. Ezért aztán csak magánklinikára járhatnak a menekült keresztények, de erre nincs elég pénzük.
Megszűnik-e a kereszténység Irakban? Remélem, hogy nem, de nagyon nagy a kiábrándultság és a kivándorlás – válaszolta Petros Mouché érsek, aki szerint csakis egy hadsereg lenne képes megvédeni a keresztény kisebbséget az Iszlám Állam zaklatásaitól Irakban.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez