Az USA és Izrael bírálta Moszkvát az iráni rakétaszállítás miatt

Putyin elnök megszüntette a kiviteli tilalmat az S300-as légvédelmi rakétaelhárító rendszerre, amelyet még 2007-ben ígért Iránnak Oroszország. 2010-ben az ENSZ szankciók miatt Moszkva megtagadta a légvédelmi rakéták szállítását Iránnak.

Az S300-as légvédelmi rakéta mobil és nagy hatótávolságú, vagyis meg tud semmisíteni ballisztikus és cirkáló rakétákat éppúgy, mint alacsonyan szálló harci gépeket. Irán 2007-ben kötött szerződést Oroszországgal ezeknek a rakétáknak a szállításáról 800 millió dollár értékben. Medvegyev elnök 2010-ben leállította a szállítást, mert az ENSZ szankciók kiterjedtek a fegyverekre is. Iránt a nukleáris programja miatt sújtotta szankciókkal a világszervezet. Lausanne-ban időközben eredményes tárgyalások folytak Irán, és hat nagyhatalom képviselői között. A tárgyalásokon Lavrov orosz külügyminiszter is részt vett.

Szergej Sojgu orosz hadügyminiszter az év elején Teheránban járt. Szó esett a rakétákról is. Korábban Irán négymilliárd dolláros kártérítést kért a szerződés meghiúsulása miatt. Ez már a múlt: az orosz hadügyminiszter az S300-as rakéták új, tökéletesített változatát ajánlotta Irán figyelmébe. Ez az Antej 2500-as rakéta. Más témákat is megvitatott az orosz hadügyminiszter Teheránban. Asszad szíriai elnök közös támogatását, illetve az iszlamista terrorizmus elleni harc hírszerzői információinak a kicserélését.

Hosszein Dehgan iráni hadügyminiszter azonnal sietett üdvözölni Putyin elnök döntését, mondván: “ez a lépés stabilizáló hatást gyakorolhat az egész térségre.” Nem így látja ezt Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök. A nemrég újjáválasztott kormányfő, aki az iráni fenyegetést a választási kampány központi kérdésévé tette, most közölte: “az orosz döntés megmutatta azt, hogy Irán a szankciók feloldását nem a népjólét emelésére kívánja kihasználni, hanem a fegyverkezésre.” Vasárnap még Putyin döntése előtt, Netanjahu újra bírálta a nagyhatalmakat, mert megállapodtak Iránnal. Hangsúlyozta: “Irán jelenti a legnagyobb terroristaveszélyt a világ számára.” Washingtonban a Pentagon szóvivője is elítélte Putyin döntését az iráni rakétaszállításról, mondván: “a múltban sem helyeseltük és ma sem helyeseljük, hogy Oroszország korszerű fegyvereket szállít Iránnak.”

(Fotó:GettyImages)

(Visited 25 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez