Hastáncosnő indul a parlamenti székért Egyiptomban

A közelgő egyiptomi parlamenti választásokon több művész – festő, énekes, színész vagy rendező – jelöltette magát, de egy egyiptomi hastáncosnő indulása körül heves viták langoltak fel: botrányosnak tartott videói és életvitele miatt borzolja a kedélyeket hazájában.

Száma el-Maszri közismert egyiptomi hastáncos Egyiptomban. A tanárcsaládból származó, angol irodalmi diplomával rendelkező nő legelőször az egyik egyiptomi kábeltévé „Clips” nevű műsorában tűnt fel, de mivel sikertelen volt igazi hírnévre Mohamed Murszi iszlamista elnök hatalomra kerülése után tett szert. Az egyiptomi Muszlim Testvériség gyakran támadta Maszrit „erkölcstelenség” miatt, de a nő is folyamatosan bírálta a szervezetet, sőt magát Barack Obamát is. A videóit folyamatosan felrakta az internetre az al-Foloul (Maradványok) nevű csatornára és így tett szert komoly hírnévre országon belül és kívül is.

Habár Maszri már januárban jelöltetni akarta magát képviselőnek, de akkor épen Hollandiában tartózkodott, ahol az országban élő kopt közösség kitüntette őt a „szólásszabadságért”. Amint hazatért az első dolga az volt, hogy bejelentette: szeretne Kairó Azbakija körzetének képviselője lenni. Hozzátett azt is, hogy egy új pártot is alapít, amely „a nyugati értelemben fogja védeni a szabadságot, a nőket és a más vallásúakat.”

Az egyiptomiak eléggé vegyesen fogadták Maszri indulását. Az egyik oldal szerint, mivel egyiptomi állampolgár, minden joga megvan, hogy induljon a választásokon és legalább “színessé teszi” az egyiptomi belpolitikát. Mások szerint viszont az “immorális” videói alkalmatlanná teszik őt bármilyen komoly politikai szerepvállalásra. Ráadásul volt egy elég komoly botrányt előidéző, Amszterdamban forgatott kampányvideója „Szama a Parlamentben” címen, ami nem csak az egyiptomi konzervatívokat dühített fel, hanem a Hollandiában élő egyiptomi közösséget is és a  „pornográfia népszerűsítésével” vádolták meg Maszrit. Sőt még az egyiptomi feminista szervezetek is támadták őt, mert Maszri gúnyt űzött az egyiptomi nőkből.

Az elmúlt hetekben Maszri másfajta botrányokba is belekeveredett. Az egyiptomi sajtónak nyilatkozó néhány helyi forrás szerint állítólag a hastáncosnő jelentkezését azért nem fogadta el a választási bizottság, mert alkohol ivott és nem tudta bizonyítani a “józanságát”. Összeveszett a Mustakbal Vatan Párttal is, mert Maszri – a hadsereg iránt érzett szimpátiájaként – egy tankot választott jelképnek, ami szerintük  durva megsértését jelenti az egyiptomi népnek, habár a Vatan szintén tankszerű szimbólumot használ.

 

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez