Az orosz turisták nem félnek – 80 ezren maradnak Egyiptomban

Pillanatnyilag ennyien vannak a közel-keleti országban, és Moszkva úgy döntött: nem evakuálja őket.

Rendben befejezik egyiptomi útjukat/nyaralásukat azok, akik már elkezdték – erősítette meg Arkagyij Dvorkovics miniszterelnök-helyettes közlését az AFP-nek az orosz turisztikai szövetség szóvivője. Vagyis nem lesz evakuálás.

A turisták akkor térnek haza, amikor eredetileg tervezték. Sokan két hétre mentek Egyiptomba, és ki is várják, amíg ez letelik. Bár az, hogy mivel mennek majd haza, nem egészen világos. Putyin elnök tegnap a szövetségi biztonsági szolgálat sürgetésére felfüggesztette az összes orosz repülőjáratot Egyiptomba az egy héttel ezelőtti légikatasztrófa miatt.

Több légitársaság is intézkedéseket, pontosabban korlátozásokat vezetett be: tegnap a holland KLM közölte, hogy Kairóból induló utasai csak kézipoggyászt vihetnek magukkal. Előzőleg a britek jelentették be, hogy továbbra is indítanak járatokat Sarm es-Sejkből, de csak azoknak, akik készek arra, hogy a bőröndjeik nélkül szálljanak fel.

Pénteken több tucat járat vitte volna haza az angol turistákat a vörös-tengeri üdülőhelyről, de végül csak 8 indult el: a sarmi reptér nem volt ugyanis felkészülve a rengeteg hátrahagyott csomagra.

Spanyolország, Franciaország, Németország, Hollandia és Belgium közben arra szólította fel a polgárait, hogy csak feltétlenül szükséges esetben induljanak el a Sínai-félszigetre. A Lufthansa és a hozzá tartozó légitársaságok csütörtök óta már nem is repülnek oda. Magyarország, mint azt a Külgazdasági és Külügyminisztérium ma közölte, nem változtat, vagyis nem szigorít az eddigi ajánlásain.    

Az egyiptomi elnök, Abdel Fattah El-Szíszi csütörtökön Londonban arról beszélt, hogy megérti, hogy a britek nem indítanak újabb turistákat Egyiptomba, hisz számukra mindennél fontosabb a polgáraik biztonsága. Ugyanakkor országának, amely GDP-je több mint 11 százalékát köszönhette korábban a turizmusnak, valódi rémálom a dolgok ilyetén alakulása.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez