Egyiptom feladta – most nem küzdene az újabb turistákért

Hat országban készült a héten nagy turisztikai kampányra Egyiptom. Most várnak: addig mindenképpen, amíg ki nem derül, hogy mi okozta az orosz utasszállító tragédiáját szombaton a Sinai-félszigeten.

Az egyiptomi turizmust 2011 óta az ág is húzza. Hiába a sehol másutt nem látható fáraókori helyek, a színes korralloktól és halaktól nyüzsgő Vörös-tenger, a látogatók száma a zavargások, robbantások, bizonytalanságok miatt képtelen felkúszni oda, ahol az arab tavasz előtt volt. Pedig ez fontos volna: az ország GDP-jének jelentős hányadát adja/adná a turizmus, az ágazat biztosította korábban minden kilencedik egyiptomi kenyerét.

luxor_cnt_30mar10_iStock_b

Az idei évre már nagyratörő tervekkel állt elő a kormány az idegenforgalom fellendítésére. De rossz hónapok járnak: szeptemberben a nyugati sivatagban lőtték le a biztonsági erők egy mexikói turistacsoport tagjait, mert terroristáknak nézték őket. Most meg a szombati lágikatasztrófa és a körülményeit övező bizonytalanság vitt be újabb mélyütést. És pont azt a helyet érintette, amely mellett még leginkább kitartottak az utazók: a legbiztonságosabbnak tartott Sharm el-Sheiket.

Red-Sea-diving-Egypt

Hétfőn kezdődött Londonban az utazási világkiállítás. Amire nagy tervekkel készült a kairói turisztikai minisztérium. Ehhez igazította új gigakampányát is, azokban az országokban, ahonnét ma a legtöbben látogatnak Egyiptomba: Oroszországban (!), Németországban, Olaszországban, Lengyelországban, Ukrajnában és Franciaországban. Most a hadjárat eltolódik – addig mindnképpen, amíg fény nem derül arra: műszaki hiba, szabotázs vagy erőszak okozta-e több mint 200 nyaraló halálát a Sinai felett.

sonesta-beach-resort-casino-sharm-el-sheikh

Egyébként pont az orosz turisták vezették eddig az Egyiptomba látogatók listáját: tavaly 3.1 millióan voltak, 2 és fél milliárd dollárt költöttek. Az országnak összesen 7,3 milliárd dollár bevétele volt 2014-ben a turizmusból. Az idei számok ennél gyengébbek lesznek: a turisztikai minisztérium adatai szerint januártól mostanáig 2 millió 50 ezer orosz kereste fel Egyiptomot. Kérdés, hogy eztán mennyi fogja.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez