Itt nyaraljon Egyiptom helyett – javaslatok az orosz kormánytól

Valójában nemcsak az egyiptomi terrortámadás, de a szankciókkal sújtott gazdaság miatt is 40 százalékkal csökken a külföldre utazó orosz turisták száma az idén – számolták ki a hét elején a biztosítócégek. A helyzet orvoslására az utazási irodák kompenzációt, a kormány operatív intézkedéseket ígér.

Az orosz turisztikai ágazat legelső feladata az egyiptomi válság megoldása – írta tegnap reggeli összefoglalójában a többé-kevésbé független orosz napilap, a Nyezaviszimaja Gazeta. Mivel november elején Vlagyimir Putyin leállította az összes egyiptomi járatot, körülbelül 140.000 út veszett kárba. Ennyire becsülik az orosz turisták márciusig már lefoglalt útjainak számát.

Kompenzálják az utasokat, ígérik határozottan az irodák. Kisebb-nagyobb veszteség azonban mindenkit ér. Alapvetően három lehetőség közül választhatnak az érintettek: Letétbe helyezik az összeget és egy másik útra később használják fel, másik úti célt választanak, vagy visszakérik a pénzüket, amiből viszont lejön az iroda (jelen esetben 100 százalékos) kára.

Az egyiptomiak helyett leginkább belföldieket, azaz krími utakat ajánlanának a turistáknak. A szakértők kételyei ellenére Oroszország hét legnagyobb utazási irodája már bejelentette, hogy készek a félszigetre szóló csomagokat összeállítani. Az Orosz Utazásszervezők Szövetségének alelnöke, Dmitrij Gorin szerint jelentősen nőni fog a belföldi utazások népszerűsége. Míg az idén 32 millió orosz nyaral a hazájában, ez a szám jövőre a 41 milliót is elérheti.

Némileg árnyalja ezt a képet a tekintélyes gazdasági orosz napilap, a Vedomosztyi ma reggeli cikke. A különböző utazási irodák képviselőinek véleménye szerint Szocsi jelenthet ugyan alternatívát, de a többi oroszországi tengerpart nem elég meleg Egyiptomhoz képest. A belföldi utakat leginkább a síelők választhatják. Ár-érték arányban Törökország helyettesítheti Egyiptomot, bár ahhoz képest az sem elég meleg. Ebből a szempontból Izrael lehetne a megoldás, de az meg drágább. Szóba jöhet még Thaiföld, India, Tunézia, Ciprus, Jordánia és az Egyesült Arab Emirátusok.

Másik nagy kérdés, hogyan vészelik át a nehéz időszakot az utazási irodák. Az ágazat szereplői eddig legalább 1,5 milliárd rubelre becsülik a veszteséget. Őket vélhetően az a koordinációs bizottság fogja segíteni, amelynek felállítására a hét elején szólította fel a kormányzatot Vlagyimir Putyin. Egyelőre nem lehet tudni, pontosan milyen állami támogatásokat nyújtanak majd. Mivel azonban a tanács létrehozásának ötlete már februárban megfogalmazódott, átfogó intézkedésekre számítanak a szakértők.

Kép: A Krím-félsziget déli partja (Wikipedia)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez