Látástól vakulásig tanulnak a tajvani gyerekek

A tajvani szülők ismertek arról, hogy szinte mindent megtesznek azért, hogy a gyerekük a lehető legjobb oktatásban részesüljön és minél több időt töltsön az iskolapadban, ezáltal is biztosítva a jövőjét. Ugyanakkor ez gyakran nem várt, egészségügyi következményekkel jár, mint ahogy az egy legutóbb végzett felmérésből kiderül.

A rövidlátás már lassan komoly társadalmi problémává kezd válni a tajvani fiatalok körében. A tajvani gyerekeknek ugyanis akár nyolc-tíz órát kell ülniük a neon lámpák által megvilágított tantermekben, ahol nem éri őket napfény. A szemüket az is károsítja, hogy nagyon sokat ülnek a televízió  és a számítógép előtt, vagy egész nap az okostelefonjukat nézik. A tajpeji egészségügyi minisztérium által végzett „ad hoc” felmérés elég drámai képet fest a fiatalok látásáról: 2014-ben az elsősök 18 százaléka, a hatodikosok 52 százaléka és az egyetemisták 80 százaléka szenved valamilyen szembetegségben, főleg myopiában (rövidlátás).

A felmérésből továbbá kiderült, hogy a legnagyobb változás a másodikosok körében van: 10-14 százalékkal több gyerek küszködik látásproblémákkal, mint első osztályban Ráadásul a kelet-ázsiai országok közül – és sajnos a világban is – Tajvanon a legnagyobb aránya a -5 dioptriás vagy annál gyengébben látó fiataloknak. Egy átlagos tajvani diák, még úgy is, hogy egyszerre két (!) iskolába is jár, 30 percnél kevesebbet tölt kinn a napfényen.

Mivel a tajvani szülők naponta akár 12-15 órát is dolgoznak, ezért a gyerekeiket gyakran küldik nemcsak a hétvégi, hanem szó szerint esti iskolákban, ahol sötétedés után is megy a tanítás és ez bizony jelentősen befolyásolja a látásukat” – jelentette ki Kung Hsien-lan, az felmérést végző intézet igazgatója. A helyzetet az is rontja, hogy a hétvégén sem nagyon mozdulnak ki a gyerekek, mert a családi program is többnyire abból áll, hogy bekapcsolják a televíziót vagy játszanak a konzolokon. Ennek hátterében az is áll, hogy a tajvani édesanyák nem mernek kimenni a napra, mert félnek a leégéstől.

Dr.Luke Lin, egy nyugalmazott szemorvos azt nyilatkozta a The Diplomatnak, hogy ő már 1980-as évek óta praktizál ezen a területen, s habár sokáig jók voltak az eredmények, valamikor az ezredfordulót követően  törés következett be, miután hirtelen megugrott a myopiások száma. „Ma már Tajvanon megszokottá vált a szemüveg, a kontaktlencse gyakori jelenség, valamint a lézeres szemműtét az egyik leggyakoribb operáció lett a szigeten”

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez