Történelmi találkozó

A kínai hivatalos hírügynökség szerdán megerősítette, hogy a hétvégén Szingapúrban találkozik egymással a tajvani és a kínai elnök, Tajpejben viszont az ottani legfőbb ellenzéki párt szükségesnek tartotta “megnyugtatni” a tajvaniakat, hogy ezek a megbeszélések nem érintik majd Tajvan jelenlegi státusát.

Pekingben közölték, a két politikus a kínai szárazföld és Tajvan “vezetőjeként” találkozik majd egymással és az “úr” megszólítást fogják használni, lévén, hogy a Kínai Népköztársaság (KNK) területe részének tekinti a de facto önálló államként működő szigetet.

A pekingi kormány tajvani ügyeket felügyelő hivatalának vezetője az eseményt történelminek, illetve a kétoldalú viszonyban “mérföldkőnek” nevezte. Csang Cse-csün elmondta, a két vezető megbeszélése a Tajvani-szoros két partja közti kapcsolatok békés fejlesztését, az együttműködés elmélyítését, valamit a térségi béke és stabilitás védelmét szolgálja. Csang azt is közölte, hogy az eszmecserét követően Hszi Csin-ping és Ma Jing-csiu várhatóan együtt vacsoráznak.

Charles Csen tajvani elnöki szóvivő közleményében már kedden bejelentette, hogy Ma Jing-csiu és Hszi Csin-ping megbeszélését szombaton tartják Szingapúrban. Igaz, nem közölt érdemi részleteket, szűkszavúan csak annyit jelzett, hogy a két elnök kétoldalú érdeklődésre számot tartó kérdésekben folytat eszmecserét. “Ma elnök látogatásának célja egyrészt a béke biztosítása a Tajvani-szoros két oldalán, valamint a szoros status quójának fenntartása”. A szóvivő azt is elárulta, hogy semmilyen megállapodást vagy közös nyilatkozatot nem írnak alá a látogatás alatt.

A Reuters hírügynökség a legfőbb tajvani ellenzéki erőnek, a Demokratikus Haladó Pártnak (DPP) egyik vezetőjét idézte, aki felszólította a tajvani elnököt: nyugtassa meg a kedélyeket saját államában azzal kapcsolatban, hogy ez a találkozó nem jelent részéről túlzott engedményeket, vagyis hogy nem fogja károsan befolyásolni Tajvan jelenlegi státusát.

“A jelenlegi helyzetet alaposan meg kell magyarázni a népnek, és meg kell nyugtatni, hogy Ma elnök semmi olyan túlzott ígéretet nem tesz Kínának, ami károsítaná Tajvan jelenlegi státusát és hosszú távú érdekeit” – mondta a hírügynökségnek Joseph Wu, a párt főtitkára.

A kínai polgárháború végén, 1949-ben ellentétes politikai rendszert választó KNK és Tajvan között enyhültek a kapcsolatok, amióta a Kuomintang párt vezetőjét, Ma Jing-csiut választották meg 2008-ban Tajvan elnökévé, majd 2012-ben ismét megnyerte az elnökválasztást. Mandátuma jövőre jár le, s a januári elnökválasztáson a közvélemény-kutatások szerint a Pekinggel távolságot tartó DPP jelöltje, Csaj Ing-ven indul nagyobb eséllyel.

(Kép:ATV.hu)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez