Lezárták Brunei légterét a drónok előtt

Brunei megelégelte, hogy egyre több gondot okoznak a drónok az szultánságban, ezért kitiltotta a pilóta nélküli gépeket. A berendezések kezelői komoly büntetésekre számíthatnak.

Bármilyen pilóta nélküli repülőgép használata, eladása vagy vétele, javítása súlyos bűncselekménynek számít a Brunei Szultánságban. Aki megsérti a törvényt, 50 000 dollárnyi pénzbírságot, vagy akár öt évig terjedő börtönbüntetést is kaphat. Habár 2006 óta tilos drónt reptetni az országban, de eddig nem volt konkrét előírás arra , hogy milyen büntetést kell kiszabni a törvény megszegőire, ezért a hatóságok gyakran elengedték a vétkeseket.

A tiltásra hivatalosan azért került sor, mert a kormány szerint a pilóta nélküli gépek reptetése veszélyezteti a nemzetbiztonságot és a polgári repülést: többször szünetelt a légi közlekedés a nemzetközi repülőtéren, mert drónok akadályozták a forgalmat Ezenkívül gyakran észlelték a szomszédos országok – például Malajzia – pilóta nélküli gépeit a brunei légtérben, amelyek megfigyelő tevékenységet végeztek olyan vitatott terület felelt, mint például Limbang városa.

Nem Brunei az egyetlen ország a régióban, amely hasonló döntést hozott. Több délkelet-ázsiai államban is egyre nagyobb fejfájást okoz „drónproliferáció”. Már nemcsak katonai téren, hanem a civil szektorban is rohamsebességgel terjed a pilóta nélküli gépek használata. Múlt hónapban például Kambodzsa tiltotta ki a légteréből az összes civil pilóta nélküli gépet, mert egy német turista bekukucskált a kambodzsai királyi palotába.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez