Milliárdokat fizetünk az afrikai wellnessért

Gondosan számolgatják a wellness turisták által elköltött dollárokat, hogy megtalálják az összefüggést: a sportos kényeztetés egyenes arányban van az adott ország gazdasági növekedésével.

Mérés, összehasonlítás tárgya lett a wellness turizmus, a szolgáltatást igénybe vevők számának növekedése alapján pedig – mutatta ki a Stanford Research Institute – a szubszaharai Afrika a világelső. A részletesebb elemzés kiterjedt Mauritius, Dél-Afrika, Seychelle-szigetek, Kenya, Ghána és Nigéria wellness kínálatára, ezekben az országokban keletkeztek a legjobb mutatók. A Szaharától délre 2013-ban 4,2 millióan „fogyasztották” a szolgáltatást, elköltve 3,2 milliárd dollárt. A fejlődést is a testkényeztetésre költött zöldhasú segítségével mérték, 575 milliós volt a költési növekmény a 2012-eshez képest.

A következtetés pedig: a stanfordi, most megjelent tanulmány szerint főleg az okozta a pozitív változást, hogy az egyes országokban a gazdaság is növekedett. További összevetés: Észak-Afrika wellness-turizmusa a vizsgált időszakban a második lett a bővülés tempóját illetően, igaz, itt szerényebb volt maga a gazdasági növekedés is. A szakértők úgy ítélik meg, hogy 2015 mindenképpen a piac fejlődésének időszaka marad, a TourismReview egyik jóslata szerint mind inkább túl fog mutatni az iszlám hatása a klasszikus gőzfürdő szolgáltatáson és intenzívebben összekapcsolódik a wellness kultúrával, illetve a közösséghez tartozás érzetét is kölcsönző szociális fitness újszerűségével.  Ebben az évben be is robbanhat az új divat, a gyógyfürdők ugyanis megjelentek a repülőtér kínálatában: az érkező utasnak wellness szolgáltatásokat ajánlanak. Igaz, ezzel a lehetőséggel nemcsak az afrikai társaságok élnek.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 4 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez