Charles Taylor nehezen viseli a börtönéletet

A háborús és más súlyos bűncselekmények miatt elítélt volt libériai elnök teljesen „elszigetelve” érzi magát a Frankland börtönben. Hiányolja családtagjai társaságát is – ők nem kaptak beutazóvízumot Nagy-Britanniába.

A brit hatóságok elutasították Charles Taylor áthelyezési kérelmét, aki azt szerette volna elérni, hogy Ruandában tölthesse le büntetésének hátralévő hosszú éveit. A 67 éves politikust jelenleg biztonsági okok miatt magánzárkában tartják fogva az angliai Durhamben található Frankland börtönben, ahol egyre nehezebben viseli a bezártságot. A libériai polgárháború idején elkövetett súlyos atrocitások miatt 50 évre elítélt politikus azt is nehezen viseli, hogy nem láthatja a családját, és a börtönben tapasztalt eltérő „kulturális szokások” miatt nem tud beilleszkedni – ezért szerette volna áthelyeztetni magát egy ruandai börtönbe. A brit hatóságok azonban jelezték, hogy a volt libériai elnök nincs abban a helyzetben, hogy börtönt válasszon magának.          

A volt elnök azt is sérelmezi, hogy a brit hatóságok elutasították családjának vízumkérelmét. A hatóságok azonban jelezték, hogy a volt libériai elnök hozzátartozói rosszul töltötték ki az igénylőlapokat, és ezért nem kaptak beutazási engedélyt. A britek azt is elmondták, hogy felajánlották „segítségüket” Taylor családjának a papírok kitöltésében, de ők ezt elutasították.

Charles Taylort 2012-ben ítélték el. A Nemzetközi Büntető Bíróság 11 vádpontban találta bűnösnek a volt elnököt, aki az 1991 és 2002 között tartó véres polgárháború során gyermekkatonákat toboroztatott, nemi erőszak elkövetésére kötelezte katonáit, és számos más háborús bűn végrehajtására adott parancsot az őt támogató erőknek. A polgárháború idején több mint 50 ezer ember veszítette életét. A nyugat-afrikai országnak máig nem sikerült kihevernie a sebeket és pusztításokat.

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez