Ebola járvány visszavonulóban-10 ezer áldozat

Bár csitul a járvány, de a halálos áldozatok száma márciusban meghaladta a tízezret – írják a WHO legfrissebb jelentésében. Libériában, melyet a legsúlyosabban érintett a járvány, már két hete nem észleltek újabb ebola megbetegedést.

4162-en haltak meg ebola következtében Libériában, ahol egy időben amerikai katonák tartották fenn a rendet, mert a járvány teljesen szétzilálta a társadalmat. Az amerikai katonák Obama elnök parancsára érkeztek abba az országba, melyet a XIX. században felszabadított amerikai rabszolgák számára alapítottak Afrikában. Nemrég levonták az amerikai lobogót, és a katonák hazamentek, mert a járvány lecsengett.

Összesen kilenc országot érintett az Ebola járvány, ebből hármat súlyosan: Libéria járt a legrosszabbul, de nem volt sokkal jobb a helyzet Sierra Leoneban és Guineában sem. Sierra Leoneban 11667 megbetegedést regisztráltak, közülük 3655-en haltak meg. Guineában, ahol ez a mostani járvány elkezdődött, 3330  betegből 2187 halt meg. Mindhárom ország koldusszegény, a saját erejéből nem volt képes megbirkózni a járvánnyal. Nemzetközi orvosi szervezetek, mint az Orvosok Határok Nélkül segítettek az ebola ellenes harcban, melyet a WHO koordinált. Az Egészségügyi Világszervezetnek sikerült megakadályozni azt, hogy az ebola világjárvány legyen, bár a vírusnak voltak áldozatai Európában és Amerikában is.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez