Az Európai Parlament jóváhagyta az Ukrajnának szánt 1,8 milliárd eurós kölcsönt

A képviselők szerdán jóváhagyták, hogy az Európai Unió 1,8 milliárd eurós kölcsönt biztosítson Ukrajnának az ukrán fizetési mérlegben rövid távon jelentkező hiány áthidalására. Az Unió a pénzpiacokról felvett hitelt azonos kamat mellett adja tovább Ukrajnának. A három részletben zajló folyósítás feltétele, hogy Ukrajna kötelezettséget vállaljon a jelenlegi válságot is előidéző, a gazdaság szerkezetéből adódó problémák orvoslására.

„A mai szavazás eredménye erős politikai üzenet egyrészt Ukrajnának, amely mellett szilárdan kiáll az Unió, másrészt viszont azoknak az országoknak, akik örömmel látnának egy, az ukránoknak nyújtandó segítség kérdésében megosztott Európát” – mondta Gabrielius Landsbergis litván néppárti képviselő. „Ez a legnagyobb összegű pénzügyi segítség, amelyet a Parlament valaha nem uniós ország számára megszavazott.”

A képviselők a Bizottság javaslatát módosítás nélkül, 492 szavazattal, 107 ellenszavazat és 13 tartózkodás mellett fogadták el.

Ukrajna pénzforgalmi nehézségei

Az ukrán gazdaság már régóta tartó válságát szerkezeti problémák sora, a többi között a korrupció okozza, amelyet csak súlyosbított az ország keleti részében zajló fegyveres konfliktus, az Oroszország által bevezetett kereskedelmi korlátozások, és az azok következtében elmérgesedett orosz-ukrán földgázvita. Ukrajna a nemzetközi pénzpiacokról már nem jut pénzhez, így önállóan nem tud hitelt felvenni.

Honnan jön a pénz?

Az Európai Bizottság a nemzetközi kötvénypiacról jut forráshoz, amelyet hitel formájában továbbít Ukrajna számára. Az Európai Bizottság az általa fizetett kamatteherrel, extra kamat nélkül hitelez Ukrajnának.

Az ukránoknak 15 év alatt kell visszafizetniük a kölcsönt.

Kölcsönért cserébe reform

A hitelfeltételekről az Unió és Ukrajna egyetértési megállapodást ír alá, amelyben Ukrajna kötelezettséget vállal arra, hogy reformprogramot hajt végre a hiány kialakulásához vezető rendszerszintű hibák kijavítására. A megállapodástervezetben a feladatok között államháztartási reform, a korrupció elleni fellépés lépések, adóhivatali reform, az energia és a pénzügyi szektor átalakítása, és az üzleti környezet javítása szerepel. A megállapodás aláírása után a pénz egyenesen az ukrán költségvetésbe érkezik meg. Az összeg kétharmada 2015 végéig, a maradék pedig 2016 első negyedévében várható.

Európai Parlament / Tájékoztatási Irodája Magyarországon

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez