Egy ukrán önkéntes manhattani missziója

Az elkeseredett ukrán önkéntes erők kétségbeejtő felszereléssel mennek ki a harcmezőre minden nap. Volt amikor pólóban és farmerban indultak neki az ütközetnek, mindössze egy Kalasnyikovval a hátukon. Ivan Rodiscsenko ezért indult az Egyesült Államokba, terve szerint összeszed annyi pénzt, hogy valami esélyük legyen az oroszok által támogatott szakadárok ellen. Mától ugyan életbe lépett a tűzszünet, de az még kérdéses, hogy ez miként befolyásolja Rodiscsenko küldetését.

A ForeignPolicy riportere még a tűzszünetről kötött minszki tárgyalások előtt  beszélgetett Rodiscsenkóval, Manhattan-ben. Az ukrán férfi egy negyvenfős szakasz hírszerző tisztje, aki nap mint nap szemben találja magát az oroszokkal a frontvonalon. Most egy másik fajta háborút vív a bürokráciával. Azért érkezett az Egyesült Államokba, hogy a Fehér háztól kérjen támogatást, mert egyszerűen nem megfelelő a felszerelésük. Az amerikai kormány eddig is támogatta az ukrán törekvéseket, de csupán olyan kiegészítőkkel, mint az éjjellátó szemüvegek vagy golyóálló mellények. Rodiscsenkónak pedig fegyverekre van szüksége. Fegyverekre, rendes páncélozott járművekre, de talán legfőképpen olyan felszerelésre, amely lehetővé teszi a biztonságos kommunikációt a csapataikon belül.
Rengetegen haltak meg azért, mert olyan rádiót használnak, mint Amerikában egy paintball meccsen. Ilyenkor az orosz hírszerzés könnyedén lehallgatja az ukránok kommunikációját és máris tisztában van pozíciójukkal és tervezett útvonalukkal.
A Kijevi Rusz zászlóaljat önkéntesekből toborozták, akik korábban egyszerű aktivisták és tüntetők voltak. Mostanra pedig igazi harcosokká váltak, de sokszor úgy érzik, értelmetlen az egész. Rodiscsenko arról mesél, hogy aláírattak velük egy szerződést, amely kimondja, hogy minden, az ellenségtől szerzett információt kötelesek visszajuttatni Kijevbe. Így a kihallgatott szakadárok minden szavát kénytelen jelenteni, de Kijevben rengeteg az orosz kém, így sokszor valószínűleg kis kitérővel, de Moszkvába küldik az információt.
Rodiscsenko azt tervezi, hogy legalább március első hetéig marad az Egyesült Államokban, addig is járja az itteni ukrán közösségeket, hogy minél több támogatást szedjen össze az otthon harcoló embereinek. Nem újdonság számára ez a szerep, korábban is szervezett támogatásokat, melyek eredményeiről büszkén mutat képeket a ForeignPolicy-nek. A korábban pólóban harcoló ukrán önkéntesek néhány képpel később már rendes védőruházatban díszelegnek. Régi, nagyapjuk által használt sisakjukat is felváltják a relatíve korszerű felszerelések.
Olvassa el korábbi írásunkat egy másik önkéntes ukrán egységről, az Azov Zászlóaljról, amelybe állítólag csak szélsőjobboldali tagokat toboroznak.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez