Észak-koreai küldetés: Készíts bagettet!

A jómódú észak-koreaiak nagyon szeretik a bagettet, ezért az országból külföldre küldenek polgárokat, hogy megtanulják a bagettkészítés csínját-bínját. Legalábbis ezt írja egy japán székhelyű észak-koreai lap.

A Chosun Sinbo nevű észak-koreai lap szerint az egyik gyár a munkatársait azzal a céllal küldte külföldre, hogy kutatásukkal javítsák az élelmiszerek minőségét: legyen finom bagett és sütemény otthon. Persze arról nincs pontos információ, hogy mennyire jártak sikerrel, de nem ez az első hír arról, hogy Észak-Korea polgárokat küld a világ tájaira, hogy megtanuljanak kulináris cikkeket elkészíteni.

Tavaly áprilisban a világtól elzárkózó ország tisztviselői a francia Nemzeti Tejipari Főiskolára utaztak Kelet-Franciaországba, hogy megtanulják a sajtkészítés mesterségét. Azonban zárt ajtókat találtak. A francia igazgató azt mondta, eszükben sincs ilyesfajta partnerséget kialakítani Észak-Koreával.

Bár az észak-koreai Kumkop élelmiszer-üzem nem csak francia élelmiszerekre összepontosít, úgy tűnik, mégis fontos szerepet játszhat az elit életében a nemes francia gasztronómia is. Januárban az ország hírügynöksége (KCNA) azt jelentette, hogy Kim Dzsongun gyárlátogatásai során arra adott utasítást, hogy készítsenek rágógumit.

Az élelmiszer-biztonság továbbra is gyenge lábakon áll az országban. A Világélelmezési program arról számolt be, hogy „súlyos” a helyzet, hiszen az elmúlt három évben ott volt a legkisebb az egy főre jutó élelem aránya a világon.

Az észak-koreai fejadag tavaly átlagosan 250 gramm/fő/nap volt, ami 2011 óta a legalacsonyabb érték. A kormány ennek dupláját szeretné, de az nem megy. Az ENSZ ügynöksége korábban azt jelentette, hogy nem csak az élelmiszerhiány jelent problémát, hanem az ételek minősége is. A háztartások többségében nem fogyasztanak elfogadható élelmet.

A jelentés arra figyelmeztet, hogy a gabonahiány jelentősen növelheti az alultápláltságot, ami különösen veszélyes a nőkre és a gyerekekre nézve.

Észak-Korea a 90-as években szenvedett leginkább éhínségtől, akkor becslések szerint több százan haltak éhen. Az éhezés azóta is gyakori és súlyos probléma. Phenjan nem reagált a korábbi jelentésekre, miközben az újságok szerint az elit magas minőségű sajtokat, svájci csokoládét és – lehetőség szerint – bagettet fogyaszt.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez