Irán kezébe juthattak a CIA dokumentumai Jemenben

Ezért dönthetett úgy Obama elnök, hogy kivonja az 1000 fős különleges alakulatot Jemenből, lényegesen meggyengítve ezzel a terrorizmus elleni harcot. A Los Angeles Times szerint a CIA dokumentumok akkor kerülhettek Irán kezébe, amikor siita lázadók elfoglalták a jemeni hírszerzés székházát Szanaában.

Obama elnök támogatásáról biztosította Szaúd-Arábia és más szövetséges államok katonai akcióját a síita lázadók megállítására Jemenben. A síita lázadók, akiket egy iráni tábornok vezet, bejelentették Áden elfoglalását – bár ezt még nem erősítették meg. Vérdíjat tűztek ki Jemen államfőjének fejére: 20 millió riál, vagyis mintegy 100 ezer dollár jár annak, aki élve vagy holtan kézre keríti Hádi elnököt. A nyugati világ őt ismeri el Jemen államfőjének, annak ellenére, hogy szinte teljes mértékben elveszítette az uralmát a vallásilag és törzsileg megosztott ország felett. Jemen koldusszegény ország, de stratégiai helyen fekszik, ezért mindkét regionális nagyhatalom: Irán és Szaúd-Arábia is igyekszik befolyásolni az események alakulását. Mindez része a síita-szunnita konfliktusnak is, mely komoly fegyveres szembenállást is jelent a Közel-Keleten.

Közben az Arab Liga értekezletén  Szamih Sukri külügyminiszter bejelentette: Egyiptom szárazföldi csapatokat küld Jemenbe, ha erre szükség vagy igény mutatkozik.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez