Szudán is részt vesz a jemeni húszik elleni katonai koalícióban

A katonai intervenció célja, hogy visszaszorítsák a húszi lázadókat és stabilizálják az országot.

A szudáni fegyverese erők sajtóosztálya SMS üzenet formájában értesítette az újságírókat, hogy a szudáni hadsereg is részt vesz a jemeni lázadók ellen indított offenzívában. Részleteket azonban nem közöltek az üzenetben, csupán annyit jeleztek, hogy a fegyveres erők szóvivője hamarosan tájékoztatást ad majd az ügyben.

A szudáni elnök egyébként pár napja Szaúd-Arábiában járt, ahol megbeszéléseket folytatott az uralkodóval és a szaúdi védelmi miniszterrel is.

Az afrikai arab országok közül nemrég Egyiptom is jelezte, hogy csatlakozik a szaúdi vezetésű katonai koalícióhoz, hogy stabilizálják Jement. Az egyiptomi külügy „történelmi felelősségére” hivatkozva magyarázta az egyiptomi hadsereg szerepvállalását.

Az egyiptomi vezetés egyébként korábban is határozott fellépést sürgettek a húszik ellen arra az esetre, ha sikerül előrenyomulniuk a Jemen déli csücskénél található Báb-el-Mandebet felé. A Vörös-tenger kapujának számító tengerszoros ugyanis stratégiai jelentőséggel bír, onnét a lázadók könnyen megakaszthatják a Szuezi-csatornán áthaladó tengeri forgalmat. A szoros lezárása rendkívül érzékenyen érinteni Egyiptom gazdaságát is, mivel a Szuezi-csatorna az egyik legfőbb és legstabilabb bevételi forrása az országnak.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez