Jemeni találós kérdés: Mi az? Fekete ruhát, maszkot visel és Ádenben mászkál?

Egy nappal azt követően, hogy a szunnita koalíciós légierő ismét légicsapások sorozatát hajtotta végre Áden városában, ismeretlen felségjelzésű, fekete maszkos katonák bukkantak fel Jemen második legnagyobb városában. Egyelőre még mindig nem tisztázott, hogy milyen állampolgárságú és pontosan mennyi “felderítő” van jelen az országban, de a szárazföldi haderő jelenlétével egy új szintre emelkedhet a jemeni konfliktus.

Legelőször jemeni források és híroldalak tettek említést arról, hogy “azonosítatlan, fekete egyenruhás és maszkos fegyveresek szálltak” ki egy hajóból Áden kikötőjében, és foglaltak el állásokat az al-Manszúra negyed és repülőtere között. “Korlátozott létszámú koalíciós erők érkeztek Ádenbe és további katonák várhatóak” – nyilatkozta név nélkül egy jemeni kormányzati forrás. Az al-Gad című helyi lap arról számolt be, hogy a koalíciós katonák már csatlakoztak a városban zajló összecsapásokhoz és az első hullám bekapcsolódott a húszik elleni harcokba”. Ali Ahmed, a Déli Szeparatista Mozgalom (al-Hírák) szóvivője szerint 50 fős -az arab koalíciós csapatok különleges erőinek tagjaiból álló – kontingens érkezett Ádenbe. Ezek az arab egységek együtt harcolnak a Hádi-hoz hű milíciákkal az ádeni repülőtérnél a húszik ellen.

Azonban Ahmed Aszeri, az arab koalíció parancsnokságának szóvivője azt közölte, hogy sem Szaúd-Arábia, sem más koalíciós tagállam nem indított szárazföldi offenzívát Jemenben. A tábornok közölte, hogy Ádenben “nincs jelen egyetlen külföldi katona sem”. Ugyanakkor azt a kérdést elengedte a füle mellett, hogy vezényeltek-e különleges erőket a városba. Tagadta azokat az értesüléseket is, miszerint “szaúdi harci helikopterek” köröztek volna a város kormányerők által uralt részei felett.

Később viszont, ahogyan egyre több helyszíni beszámoló érkezett az arabul beszélő katonákról, Rijád elismerte, hogy egy 20 fős “felderítőosztag” szállt partra Ádenben. Hivatalosan “információgyűjtés” és “tájékozódás” a feladatuk, céljuk a városban harcoló húszi erők pozícióinak “felderítése” és tanácsadás a jemeni Abed Rabbo Manszúr Hádi elmenekült elnökhöz hű milíciáknak. Ezen kívül a négy páncélozott jármű, ami szintén azonosító jelek nélkül járta a város egyes részeit, “felderítést végzett”, a fekete ruhás katonák “csupán fényképezőgépeket” vittek magukkal.

Egyelőre rejtély, hogy pontosan milyen nemzetiségű fegyveresek vannak  Ádenben. Rijád is csak annyit ismert el, hogy a koalíciós haderő “felderítői” tartózkodnak Jemenben, de azt nem hozta nyilvánosságra, hogy melyik tagállam katonáiról van szó. Egyes feltételezések szerint  szaúdiak.. Április 22-én – azon a napon, amikor hivatalosan véget ért a “Határozottság Vihara” légi hadművelet – Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király arra utasította az ország legjobban felfegyverzett szárazföldi haderejének számító Nemzeti Gárdát, hogy csatlakozzon a jemeni katonai művelethez. A 75 ezer fős alakulat irányításáért nem a védelmi tárca, henem egy másik, önálló minisztérium felel, amelynek vezetője hangsúlyozta, hogy készen állnak az együttműködésre a többi haderőnemmel és a jemeni Hádi-hű milíciákkal.

Más vélekedések szerint viszont egyiptomi katonák végzik a felderítést, ezt arra alapozzák, hogy május 2-án Abdel Fattah asz-Szíszi egyiptomi elnök váratlanul ellátogatott Szaúd-Arábiába. A szaúdi uralkodóval folytatott tárgyalások központi témája a jemeni helyzet volt és a hadműveletekben való részvétel. Az egyiptomi elnök március 26 óta többször felajánlotta, hogy szükség estén Egyiptom készen áll szárazföldi haderőt küldeni az Arab-félsziget déli részén fekvő országba. Május 3-án az egyiptomi védelmi minisztérium  nyilatkozatot tett közzé arról, hogy “kiterjeszti a hadműveletek Jemenben.” Kairó a dokumentumban három hónapos ott-tartózkodásra hatalmazza fel az egyiptomi katonákat, akik -ha veszélybe kerülnek az “egyiptomi érdekek”-,  katonai akciókat is indíthatnak. (Az eset kísérteties hasonlóságot mutat a több mint 50 évvel ezelőtti egyiptomi részvétellel az észak-jemeni polgárháborúban)

Jemenben a húszik harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A lázadók visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia nyolc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított. A szövetségesek március 26. óta támadják légicsapásokkal a húszik állásait, a koalíció azonban eddig nem vezényelt szárazföldi erőket az Arab-félszigeten fekvő országba.

 

 

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez