A Remény Visszaállítása: leálltak a koalíciós légicsapások Jemenben

Szaúd-Arábia tegnap este leállította a koalíciós légicsapásokat, és bejelentette a jemeni műveletek második fázisát, ami Rijád szerint nem a szárazföldi hadműveleteket, hanem a diplomáciai megoldást jelenti. A legtöbben ugyan üdvözölték a támadások leállítását, de még messze van a konfliktus vége.

“Befejezi a Szaúd-Arábia vezette arab katonai koalíció a légicsapásokat Jemenben, és új műveletet indít, amely a terrorelhárításra, a segélyezésre, a biztonság megteremtésére és a politikai helyzet megoldására fog összpontosítani” – olvasta fel a szaúdi védelmi minisztérium nyilatkozatát Ahmed Asiri generális a szaúdi tulajdonú al-Arabíja hírtelevízióban kedden este. A Határozottság Vihara szerinte elérte a célját, de ha a “húszik tovább folytatják a civilek elleni akcióikat, akkor a koalíció tagállamai folytatják a légitámadásaikat”.

Ugyanaznap délelőtt viszont még Szalmán bin Abdel-Azíz szaúdi király arra utasította az ország legjobban felfegyverzett szárazföldi haderejének számító Nemzeti Gárdát, hogy csatlakozzon a jemeni katonai művelethez. A 75 ezer fős alakulat irányításáért egy másik, önálló minisztérium felel, amelynek vezetője hangsúlyozta, hogy készen állnak az együttműködésre a többi haderőnemmel.

A nemzetközi közösség, az Egyesült Államok és Irán is üdvözölte a légi hadjárat végét. Kedden délután Hoszein Amír Abdolahján iráni külügyminiszter-helyettes közölte, hogy tűzszünetet fognak bejelenteni a jemeni harcoló felek. “Derűlátóak vagyunk abban a tekintetben, hogy a következő órákban leállítják a katonai támadásokat Jemenben”. A hadműveletek leállítását Teherán ” jelentős előrelépésnek” tekinti, és felhívta a felek figyelmét a tárgyalásos megoldás fontosságára.

Ezzel párhuzamosan Washington is pozitívan fogadta a fegyverszünetet, és bízik abban, hogy minél előbb rendeződik a helyzet, sikerül politikai megoldást találni a konfliktusra. Ugyanakkor az Egyesült Államok nem hívta vissza a repülőgép-hordozóját (USS Theodore Roosevelt), amit a jemeni partok közelébe küldött. A Fehér Ház ismét felszólította Iránt, hogy azonnal fordítsa vissza teherhajóit, amelyek az amerikaiak szerint fegyvert és lőszert visznek a húsziknak. Amennyiben Teherán ezt nem teszi meg, az amerikai hadihajók átvizsgálják a jemeni vizekre tartó kilenc iráni hajót – az ENSZ BT a 2216-as határozatával ugyanis nemrég elfogadta a lázadók elleni fegyverembargót, így a húszik felfegyverzése szembemegy a nemzetközi joggal.

Theodore Roosevelt (CVN 71)
Theodore Roosevelt (CVN 71).

A fegyverszünet ellenére ma tovább folytatódtak az összecsapások az egész országban. Áden külső kerületei még mindig húszi kézen vannak, s az elmenekült Abdrabbu Manszúr Hádihoz hű milíciák megpróbálják visszafoglalni azokat. Taiz városából is érkeztek hírek fegyveres összecsapásokról. Hádi tegnap sajtótájékoztatót tartott, melyben megköszönte a “koalíciós államok segítségét, ami megakadályozta azt, hogy az ország teljes anarchiába süllyedjen”. Ezenfelül Iránt okolta a húszik sikeréért, mert szerinte Teherán nélkül aligha győztek volna a lázadók.

Az al-Hírák (Déli Szeparatista Mozgalom) harcosai Ádenben. A  szervezet fegyveresei hűséget esküdtek Hádinak.
Az al-Hírák (Déli Szeparatista Mozgalom) harcosai Ádenben. A szervezet fegyveresei hűséget esküdtek Hádinak.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kedden bejelentette, hogy a március 19-én kirobbant jemeni harcokban április 17-ig legalább 944 ember vesztette életét, 3487 pedig megsebesült. Jemenben síita húszi lázadók harcolnak a külföldre menekült elnök, Abed Rabbo Manszúr Hádi erői ellen. A húszik visszaszorítása érdekében Szaúd-Arábia kilenc arab ország támogatásával légi hadműveletet indított: Rijád és szövetségesei március 26 óta támadták folyamatos légicsapásokkal a húszik állásait.

FRISSÍTÉS: A Taizban zajló harcok miatt a szaúdi légierő szerda délután bombázta a húszik állásait. Rijád már korábban bejelentette, hogy fenntartja a magának a jogot arra, hogy a koalíciós tagállamok támadásainak leállítása után, “szükség esetén” bombázzák a lázadók állásait. Összecsapásokról érkeztek hírek ed-Dzáliból és Hútából is. A dél-jemeni milíciák bejelentették, hogy a légicsapások befejezése ellenére addig folytatják harcukat a húszik ellen, amíg ki nem űzik őket a térségből.

A húszik  szabadon engedték az ország védelmi miniszterét, akit közel egy hónapon át tartottak fogva.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez