Mégsem az ölte meg Nyemcovot, akit eddig gyanúsítottak? – Itt az újabb vallomás

Részletesen ismerteti a harmadik szemtanú vallomását a Kommerszant ma reggeli cikke. Bár Jevgenyij, keresztnevét a nyomozás érdekében nem ismerjük, a közelben volt, amikor meggyilkolták az ellenzéki politikust, zenét hallgatott és mobilozott. Szerinte nem hasonlít a helyszínről gyorsan távozó feltételezett gyilkos a jelenleg letartóztatásban lévő Zaur Dadajevre.

Vlagyimir Putyin egyik legnagyobb kritikusát, Borisz Nyemcovot éppen egy hónappal ezelőtt gyilkolták meg a Kreml közelében található Bolsoj Moszkvoreckij hídon. Az eddigi értesülések szerint rajta és a gyilkoson kívül még hárman voltak jelen, az áldozat barátnője, az ukrán Anna Durickaja, a közelben álló hókotró kezelője és egy fiatalember, Jevgenyij. Alig egy héttel a tragédia után több társával együtt letartóztatták Zaur Dadajev csecsen férfit, aki beismerte, hogy ő ölte meg Nyemcovot. Pár nappal később azonban már a moszkvai Lefortovo börtönben jogvédőknek elmondta, kényszerítették a beismerő vallomásra. Mindeközben egyre többen kételkedtek abban, hogy Nyemcovot esetleges iszlámellenes kijelentései miatt ölték volna meg. A Kommerszant orosz napilap ma reggel közölte Jevgenyij vallomását.

A hídon áthaladó 27 éves fiatalember fején fülhallgató volt és igen hangosan hallgatta a zenét, miközben okostelefonja képernyőjére tapadt. Éppen ezért a lövéseket nem hallotta és azt sem látta, amikor Nyemcov a földre zuhant. Amikor felnézett az áldozat már az úton feküdt, mellette állt a barátnője és egy férfi (feltehetően a gyilkos) éppen átugrott a járdaszegélyen és eltűnt.

Bár csak hátulról látta, leírása szerint az elmenekülő férfi középmagas, vékony testalkatú, sötét, valószínűleg hullámos, körülbelül négy centis hajú. A hideg és a szél ellenére nem volt rajta kabát, önmagához képest nagyméretű kék farmert és kapucnis pulóvert viselt. Ez a személyleírás nem egyezik Dadajevével, aki nagy, kisportolt férfi. Végül az ismeretlen gyanúsított egy fehér színű autó hátsó ülésére vágta be magát, ami aztán elhajtott.

Ugyanakkor Jevgenyij további két személyt is látott még a hídon, két nőt. Egyikőjük középkorú, a másik fiatalabb. Miután Nyemcov barátnőjével váltottak néhány szót, megfordultak és gyorsan távoztak a helyszínről. A közelben álló hókotróval kapcsolatban Jevgenyij azt látta, ahogy telefonjával Durickaja odaszalad, röviden beszélnek, majd a vezető bezárja a jármű ablakát és elhajt.

Még élt Nyemcov, amikor Jevgenyij odaért hozzá. Legalábbis hallotta, ahogy hörög és nyög. Próbálta felemelni, de amikor hányást látott az arcán, azt gondolta, a férfi egyszerűen csak részeg. Majd Durickajához fordult és próbálta megtudni, mi történt. Nagyon meg volt ijedve a nő, sírt és folyamatosan kérdezte: „Mi van vele? Mi van vele? Ne hagyjon itt egyedül!” Végül elmondta, hogy lelőtték. Amikor Jevgenyij másodszor is lehajolt Nyemcovhoz, már csak azt tudta megállapítani, hogy halott.

Mivel ez a vallomás nem támasztja alá a Zaur Dadajevvel szembeni vádat, a csecsen férfi ügyvédei ártatlansága bizonyítására fogják azt felhasználni.

Kép: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez