Két dél-koreai “kémet” mutattak be Észak Koreában

Terroristák, kémek és illegális egyház szervezők – ezzel vádolja Észak-Korea azt a két dél-koreai férfit, akit egy sajtóértekezleten mutattak be Phenjanban. Észak-Korea szerint Dandongban, a kínai határ városban ügyködött a két “kém”. Az nem derült ki, hogy ki tartóztatta le őket és hogy kerültek Észak-Koreába.

Dél-Korea és az USA kémszolgálata számára gyűjtöttek fontos adatokat – állítja a két középkorú férfiről Észak-Korea. Dél-Korea hírszerző szolgálata, a NIS természetesen cáfol. A Korea egyesülésével foglalkozó minisztérium Szöulban csak annyit közölt: a két elfogott férfi dél-koreai állampolgár és követelte: azonnal engedjék őket haza!
A kémkedés mellett azzal is vádolják a két férfit, hogy vallási szervezkedést folytattak a kínai határvárosban. Dandongban nagyon sok koreai él. Észak-Koreában minden vallási szervezkedést államellenes tevékenységnek tekintenek. Tavaly kényszermunkára ítéltek egy dél-koreai misszionáriust, aki megpróbált vallási mozgalmat szervezni Észak-Koreában.
A két Korea viszonya ilyenkor tavasszal mindig különösen feszült, mert ilyenkor rendezik meg a közös amerikai-dél-koreai hadgyakorlatot. Washington és Szöul szerint erre azért van szükség, hogy elriasszák Észak Koreát attól, hogy megtámadja Dél-Koreát. Phenjanban viszont azt állítják: a közös dél-koreai-amerikai hadgyakorlat nem más mint a főpróbája egy Észak-Korea elleni támadásnak. Phenjannak Peking a fő szövetségese, de az utóbbi időben kevésbé derűs ez a kapcsolat. Ettől függetlenül lehet, hogy a kínai hatóságok tartóztatták le és adták át Észak-Koreának a két “dél-koreai kémet”, akiket a hírszerzés mellett azzal vádolnak, hogy illegális vallási mozgalmat próbáltak szervezni Észak-Koreában.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez