Észak-Korea szóba állna az Egyesült Államokkal

Phenjan felajánlotta, hogy közvetlen tárgyalásokba kezdene az Egyesült Államokkal. Sőt. Ezek eredményeképp akár fel is hagyna a nukleáris fegyverkezéssel.

Természetesen nem csak felebaráti szeretetből váltaná be Észak-Korea az ígéretét. Elképzelése szerint a tárgyalások segíthetnének abban, hogy komoly változásokon essen át a Koreai-félsziget. Ezalatt pedig azt érti, hogy az amerikaiak felhagynak dél-koreai katonai hadgyakorlataikkal, melyek Phenjan szerint komoly fenyegetést jelentenek a kommunista országra.

Washington visszautasította a felajánlott „cserét”: szerinte ugyanis az nem más, mint burkolt fenyegetés. Azonban – ha Észak-Korea nyitott valódi tárgyalásokra – az amerikaiak sem zárkóznak el a kommunikációtól. Erre az ENSZ észak-koreai helyettes nagykövete, An Myong Hun azt mondta egy sajtótájékoztatón, hogy az ajánlat továbbra is az asztalon van, és készek arra, hogy elmagyarázzák: pontosan mire is gondoltak. „Amennyiben a javaslatot az amerikaiak elfogadják, és még idén sikerül átvinni azt a gyakorlatba, óriási változások állhatnak be a régióban” – mondta az AFP-nek az észak-koreai diplomata.

Phenjan azért ilyen készséges és nyitott a kommunikációra az Egyesült Államokkal, mert nagyon tart az amerikai és dél-koreai erőktől. Összesen 30 ezer amerikai katona állomásozik délen, és minden évben közös hadgyakorlatokat tartanak az ottani hadsereggel. Phenjan azt állítja, hogy a résztvevők által defenzívnek nevezett gyakorlatokkal a két ország Észak-Korea megszállására készül.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez