Megint rakétát lőtt ki Phenjan

Észak-Korea ballisztikus rakétát bocsátott fel szerdán az ország délnyugati részéből, amely a tengerbe zuhant keleti partvidékén – közölte a dél-koreai hadsereg vezérkara.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa határozataiban eltiltotta Phenjant a ballisztikusrakéta-kísérletektől.

A szerdai teszt során a fővárostól, Phenjantól délnyugatra fekvő Hvanghe tartományból bocsátották fel a rakétát.

Két héttel korábban Phenjan három Scud típusú ballisztikus rakétát indított, amelyek 500-600 kilométer megtétele után a Japán-tengerbe csapódtak, nem messze Észak-Korea keleti partvidékétől. Később a hatóságok azt közölték, hogy a gyakorlatban dél-koreai kikötők és repterek ellen hajtottak végre színlelt megelőző csapást.

Április óta Észak-Korea több alkalommal tesztelt ballisztikus rakétát, ezek a Japán-tengerbe csapódtak be. Phenjan nemrégiben közelebbről meg nem határozott megtorló intézkedésekkel fenyegetőzött arra az esetre, ha Dél-Koreába amerikai THAAD típusú rakétaelhárító rendszert telepítenek az év végén.

Nakatani Gen japán védelmi miniszter kijelentette, hogy a rakétakísérlet “komoly fenyegetés” országa biztonságára. A rakéta becsapódása ugyanakkor az első értesülések szerint nem okozott kárt.

Japán diplomáciai csatornákon keresztül a kínai fővárosban, Pekingben jegyzéket intézett Észak-Koreához, amelyben határozottan tiltakozott a történtek miatt.

A tokiói kormány közleményében kitért arra, hogy Phenjan megsértette az ENSZ Biztonsági Tanácsa észak-koreai rakétakísérletek tilalmára vonatkozó határozatát, továbbá a rakéta indítása veszélyezteti a térségbeli légi közlekedés és hajózás biztonságát.

Az amerikai hadászati erők parancsnokságának közleménye szerint a két, Rodong típusú ballisztikus rakétát a fővárostól, Phenjantól délnyugatra fekvő Hvanghe tartományból bocsátották fel egy időben. A rakétakísérletek nem jelentettek veszélyt az észak-amerikai térségre nézve.

Kép: pixabay

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez