Kommandósokkal mentett ki nyugati diplomatákat a szaúdi hadiflotta Jemenből

Összesen 86, szaúdi, arab és nyugati diplomatát mentett ki a szaúdi hadoflotta Ádenből, Jemen legnagyobb déli kikötővárosából. Az akcióban két hadihajó mellett repülőgépek és kommandósok is részt vettek.

A szaúdi védelmi miniszter, Mohammed bin Szalman herceg reggel a fővárosba, Szanaába is küldött három gépet az ott rekedt diplomaták, az ENSZ misszió tagjainak evakuálására – jelentette az al-Arabiya televízió. Előzőleg a világszervezet azt kérte: biztosítsák a légteret annak érdekében, hogy az alkalmazottakat Etiópába vigyék. Az akció nem ment simán: a húszi lázadók körülállták a misszió épületét, megakadályozták 140 ember távozását.

Közben harmadik napjához ért a szaúdiak vezette hadművelet, az al-Arabiya szerint a légicsapások megsemmisítették a húszik kezére jutott ballisztikus rakétakészletet Szanaában. De a fővároson kívüli célpontokat is támadtak a harci gépek. Dalea környékéről szemtanúk arról számoltak be, hogy a lázadók légelhárító rakétákat vetettek be a koalíciós erők ellen.

A hadművelet csütörtökön hajnalban kezdődött az Irán által támogatott síita húszi milíciák ellen, az általuk elűzött Hádi elnök kérésére és támogatására. Az Öböl Menti Együttműködési Tanács tagországai mellett, melyekből csak Omán nem csatlakozott, Egyiptom, Szudán, Marokkó, Jordánia és Pakisztán vesz részt a szaúdiak vezette koalícióban. Az éjszakai szaúdi légicsapások állítólag a húszik több vezetőjével végeztek.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez