Új dinoszauruszt fedeztek fel Oroszországban

2008-ban találtak rá néhány igazán különleges leletre a Kemerovói területen található Sesztakovo falutól nem messze fekvő Kija folyó partján. Mivel akkor nem tudták elszállítani a maradványokat, lassú munka vette kezdetét, melynek gyümölcsét most aratták le a Tomszki Állami Egyetem professzorai.

“Most, hogy befejeztük a szükséges munkálatokat és majdnem készen vagyunk a csontok restaurálásával, büszkén jelenthetjük be, hogy egy teljesen új fajt fedeztünk fel” – mondta el Dr. Sztyepan Ivancov, a kutatáson dolgozó egyik professzor.
Ha minden igaz, akkor a maradványok egy olyan fajhoz tartoztak, amely a Titanosauriformes családhoz, a valaha élt legnagyobb dinoszauruszok csoportjához tartozott, és a becslések szerint nagyjából 100 millió évvel ezelőtt élt.
A 2008-as felfedezés során egy lapockacsontot, egy nyakcsigolyát és egy keresztcsontot találtak. Tizenhárom évvel korábban, 1995-ben pedig egy lábat, amiről most felmerült, hogy akár ugyanahhoz az állathoz is tartozhatott.
A többi csont feltehetőleg egy tízméteres domb mélyén lehet, de ehhez csak úgy tudnának hozzáférni, ha robbanószert alkalmaznának, ami viszont tönkretenné a leleteket.
A felfedezés még nagyon friss, a kutatócsoportnak még arra sem volt ideje, hogy tanulmányt írjon róla, de elmondták, hogy a közeljövőben megjelentetnek egy összefoglaló írást az újonnan felfedezett fajról. Céljuk, hogy sikerüljön kiállítani a maradványokat a Tomszki Állami Egyetemen, amely – tekintve a kutatás jelentőségét – valószínűleg be is fog következni.

Fotó: Europress AFP Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez