Több tucat dinoszaurusztojást találtak Kínában

Kína birtokolja a világ legtöbb dinoszaurusztojását. A legújabb őskori leleteket egy építkezésen találták – számolt be az állami média.

A dél-kínai Kuangtung tartománybeli Heyuanban egy építkezésen olyan fészekre bukkantak a munkások, amelyben 43 dinoszaurusztojás volt – adta hírül a Hszinhua állami hírügynökség. Ezek közül 19 tojás ép, de hogy milyen fajta dinó rakta őket, az még rejtély – mondta Du Yanli, a városi dinoszaurusz múzeum kurátora. „Elég nagyméretű tojásokról van szó. Az egyik például 13 centi átmérőjű”.

A tojások mindegyike a múzeumba került, ahol nem csak biztonságban vannak, de további kutatásokat és vizsgálatokat végeznek majd rajtuk. A helyi média szerint közel sem ez az első alkalom, hogy ősi leletre bukkannak a tartományban: csaknem 17 ezer dinoszaurusztojást találtak Heyuanban 1996 óta. Az elsőket egy csapat gyerek fedezte fel, amikor építési területen játszottak.

A múzeumot egyébként a Guinness rekordok könyve is elismeri, hiszen 10.008 darabos tojásgyűjteménnyel rendelkezik, és ezzel világelső. A Guinness honlapja szerint a leletek a késő kréta-korból származnak, vagyis 65-89 millió évvel ezelőttről. Vannak köztük Oviraptorok és kacsacsőrű dinók tojásai is. Ha valamelyik tojást esetleg sikerülne kikölteni, talán a mozifilmekben látható híres dinópark is megvalósulhatna.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez