Lavrov : jók az esélyek az iráni atomtárgyalások sikeres befejezésére

Ha az utolsó percben nem próbálja meg valamelyik fél újabb engedményekre rávenni a másikat, akkor jó esély van arra, hogy megállapodás szülessen Lausanne-ban – mondta Oroszország külügyminisztere. A svájci városban az ENSZ BT öt állandó tagjának és Németországnak a külügyminisztere tárgyal az iráni diplomácia vezetőjével Irán nukleáris programjáról.

Ha a megállapodást, melynek március végén jár le a tárgyalási határideje, megkötik, akkor azonnal feloldhatják a szankciókat Iránnal szemben – hangsúlyozta Lavrov orosz külügyminiszter. Oroszország együttműködik Iránnal a nukleáris fejlesztésben, és a két állam a globális olajpiacon is állandóan összehangolja az érdekeit. Az Egyesült Államok két fontos közel-keleti szövetségese nem helyesli az Iránnal kötendő megállapodást: Izrael és Szaúd-Arábia elutasítja azt, mert félnek attól, hogy Irán atombombát fejleszt ki. Jemenben a síita erők iráni vezetéssel támadják a kormányerőket, a szunnita államfő Szaúd-Arábiába menekült.

Netanjahu izraeli miniszterelnök a washingtoni kongresszusban élesen bírálta az Iránnal kötendő nukleáris megállapodást. Irán nem ismeri el Izrael létezését. Az Iszlám Állam elleni harcban a nyugati világ Irán szövetségese lett, bár ezt nem siet elismerni. Irán számára a nyugati szankciók és az olaj árának csökkenése súlyos gazdasági problémákat jelent, ezért Teheránnak a megállapodás igen fontos, mert lehetővé teszi a gazdasági krízis elkerülését.

(Fotó:AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez