Közvetíteni próbálnak Irán és Szaúd-Arábia között

A világ vezető hatalmai enyhíteni próbálják a feszültséget Szaúd-Arábia és Irán között: Oroszország hétfőn közvetítőnek ajánlotta magát, az Egyesült Államok a közvetlen párbeszéd fenntartásának fontosságát hangsúlyozza, Kína nyugalmat és visszafogottságot remél szaúdi és iráni részről egyaránt.

Arról, hogy Moszkva közvetítőnek ajánlkozik, a RIA orosz hírügynökség adott hírt egy meg nem nevezett vezető diplomatára hivatkozva. Arra nem tért ki a híradás, hogy Moszkva mindkét félnek felajánlotta-e közvetítését.

Washingtonban az Egyesült Államok külügyminisztériumának szóvivője, John Kirby úgy fogalmazott: az amerikai kormányzat hiszi, hogy a diplomácia és a közvetlen párbeszéd alapvető marad a nézeteltérések rendezésének munkájában.

“Továbbra is arra buzdítjuk a térség vezetőit, hogy tegyenek határozott lépéseket a feszültség enyhítésére” – mondta Kirby.

A kínai külügyminisztérium szóvivője hétfőn közölte, hogy Peking reméli, a felek higgadtak maradnak és párbeszéddel rendezik nézeteltéréseiket. A szóvivő mindazonáltal Kína aggodalmát is tolmácsolta: Peking aggódik, hogy elfajulhat a konfliktus Szaúd-Arábia és Irán között.

Németország kormányszóvivője ugyancsak hétfőn közölte: Berlin felszólította Rijádot és Teheránt, hogy tárgyaljanak egymással és éljenek minden lehetőséggel, amely viszonyukat javíthatja. A német külügyminisztérium szóvivője bejelentette, hogy Németország nem tervezi semmiféle szankcióval büntetni Szaúd-Arábiát, amiért az szombaton kivégzett 47 embert, jóllehet Berlin felemelte szavát a halálbüntetések ellen.

Franciaország szintén a köztük lévő feszültség enyhítésére szólította fel Rijádot és Teheránt.

“Vigyázón kell figyelnünk arra, hogy mi történik Szaúd-Arábia és Irán között” – mondta Stephane Le Foll, a francia kormány szóvivője.

A Szaúd-Arábia által január 2-án terrorizmus vádjával kivégzett emberek között volt Nimr al-Nimr neves síita főpap, akinek lefejezése hatalmas felháborodást váltott ki számos országban. Irán, Libanon és Irak síita vallási és politikai vezetői bosszúval fenyegettek. Feldühödött tüntetők szombat éjjel megtámadták Szaúd-Arábia teheráni nagykövetségét és egyik konzulátusát az északkelet-iráni Meshedben. Szaúd-Arábia vasárnap bejelentette, hogy megszakította diplomáciai kapcsolatait Teheránnal, példáját hétfőn Rijád két szövetségese, Bahrein és Szudán is követte.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez