A szíriai gyerekek fele nem jár iskolába – donorkonferencia Kuvaitban

2,9 milliárd dollárt kért az ENSZ a szíriai menekültek javára, ebből mindössze 9% jött be. A legnagyobb vesztesek a gyerekek, akiknek nagy része nem jár iskolába a menekülttáborokban.

Egy egész nemzedék elveszni látszik – állapítja meg a Save the Children alapítvány, melynek képviselője exkluzív interjút adott a The Guardian-nek. Ebből kiderül: több mint négymillióan menekültek el a polgárháború miatt lakóhelyükről Szíriában. A többségük Jordániában, Libanonban, Törökországban él. A gyerekek iskoláztatása  egyáltalán nincsen megoldva: Libanonban a menekült gyerekek 80%-a nem jár iskolába. Összesen 2,8 millió gyerek marad iskola nélkül Szíriában, illetve a menekülttáborokban. A legtragikusabb az arány Aleppo városában, melyet szinte teljesen leromboltak a polgárháborúban. Szíria egykor legnagyobb városában a gyerekek mindössze 6%-a jár iskolába.

Mindez hihetetlen kockázatot jelent a jövőre nézve: az informatika korában a szíriai gyerekek nagy része gyakorlatilag analfabéta lesz. A Save the Children alapítvány szerint évente több mint 2 milliárd dolláros veszteséget okoz ez majd Szíriának, vagyis az éves GDP 5,4%-a esik ki. Kuvaitban a donorkonferencián megpróbálnak pénzt összehozni a szíriai gyerekeknek, akik az ötödik éve tartó polgárháború legnagyobb vesztesei.

(Fotó:GettyImages)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez