A túszejtés után tovább akciózik a török szélsőbal Isztambulban

Isztambulban igencsak mozgalmas napok állnak a török hatóságok mögött: először egy ügyész elrablása, majd betörés az Igazság és Fejlődés Pártjának (AKP-nak) egyik irodájába, végül pedig fegyveres támadás egy rendőrőrs ellen. Egyik akció mögött sem szélsőséges iszlamista csoportok állnak, hanem egy szélsőbaloldali terrorista szervezet.

Március 31-én a szélsőbaloldalinak tartott Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) fegyveresei túszul ejtettek Isztambul bíróságán egy ügyészt. A túszról – személyazonossági kártyájával együtt – fényképet tettek közzé az interneten. Az ügyész Mehmet Selim Kiraz, aki Berkin Elvan tinédzser halálnak ügyét vizsgálta. Ő volt az a tizenöt éves srác, aki a tavaly márciusi kormányellenes tüntetések idején súlyosan megsérült, kómába esett,  és néhány hónappal később meghalt. Halála akkor újabb tüntetések kirobbanásához vezetett Isztambulban, a tüntetőket letartóztatták és vád alá helyezték.

A DHKP-C csoport azt követelte, hogy a fiút megsebesítő rendőr álljon a nyilvánosság elé, a televízióban tegyen vallomást, az Elvan mellett tüntetők elleni vádakat pedig ejtsék. Azonban a tárgyalások kudarcba fulladtak: a török különleges egységek próbálták meg kiszabadítani a túszt, és a Caglayan igazságügyi palotában tűzharc tört ki. A két túszejtőt a török antiterrorista egységek lelőtték, de az ügyész is megsebesült a kiszabadítására indított mentőakció során, és a kórházban belehalt sérüléseibe.

2015-635634057971122974-112

De a DHKP-C nem elégedett meg ennyivel, és folytatta támadásait. Április 1-én két fegyveres próbált meg betörni az AKP irodájába Isztambulban. Az egyik férfi kitörte az épület felső emeletének ablakát, és kilógatott egy török zászlót. A török sajtó szerint a fegyveresek megadták magukat a rendőröknek, tűzpárbajra nem került sor.

Szerdán a török nagyváros két negyedében tüntetők is összecsaptak a rendőrökkel. A munkások lakta Gazi kerületben, ahol a marxista szervezetnek számos szimpatizánsa van, a rendőrség könnygázgránátokkal és vízágyúkkal próbálta elejét venni, hogy tüntetők egy csoportja a rendőrség elé vonuljon. A hatóságok előállítottak 22, a DHKP-C-hez közelálló fiatalt az ország déli részén fekvő Antalya városában is, mivel a gyanú szerint hasonló akcióra készültek, mint Isztambulban.

A zászlólengető akció:

Majd szintén szerdán a délutáni órákban az isztambuli rendőrség központjában is tűzharc tört ki. Egy férfi és egy robbanószerekkel felszerelt nő automata fegyverekből tüzet nyitott a rendőr-főkapitányságra. A tűzpárbajban a nőt lelőtték, a férfi megpróbált elmenekülni, de később elfogták. Két rendőrtiszt sérült meg a támadásban. A hatóságok terroristának nyilvánították a támadókat.

Ugyanez a csoport volt az, amelyik január 7-én öngyilkos merényletet hajtott végre egy rendőrőrsnél Isztambul történelmi központjában. Egy DHKP-C női aktivista robbantotta fel magát, amikor fémdetektorral akarták átvizsgálni. Az Egyesült Államok, az Európai Unió és Törökország egyaránt terrorszervezetként tartja számon a DHKP-C-t, a csoport számlájára írják az amerikai nagykövetség ellen 2013-ban elkövetett öngyilkos merényletet. 2001-ben két rendőr és egy ausztrál turista vesztette éltét Isztambul központjában a DHKP-C által elkövetett támadásban.

A képen az ügyész temetése.

Forrás: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez