Öngyilkos merénylet Isztambulban

Az öngyilkos merénylet Isztambul történelmi központjában, a Sultanahmet negyedben, a Hagia Sophia (görög: Szent Bölcsesség, török írással Ayasofya) múzeum, az egykori bizánci keresztény székesegyház közelében került sor, egy ottani rendőrőrsön. Egy nő lépett be és rossz angolsággal közölte, hogy elvesztette a pénztárcáját. Amikor a nőt fémdetektorral akarták átvizsgálni, akkor aktiválta a testőre erősített robbanószert. Az egyik rendőr a kórházban belehalt a sérüléseibe és egy másikat könnyebb sebesülésekkel kezelnek. A merénylők valószínűleg ennél nagyobb pusztítást terveztek – a hatóságok szerint nem is mindegyik bomba robbant működésbe, s ezért sokkal kisebb volt a robbanás hatósugara.

A török kormány azonnal elítélte a támadást és a bűnösök felelősségre vonását ígérték. “Ez egy szörnyű és förtelmes merénylet volt az új Törökország, a szeretett nemzetünk ellen. Azonban nem fognak sikert aratni” – írta ki a Twitterre a török belügyminiszter, Numan Kurtulmus.

Az öngyilkos merénylő kilétét egyelőre a hatóságok nem tudták kideríteni, de nem sokkal a robbanás után a terrorcselekmény elkövetését a  szélsőbaloldali Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) vállalta magára, amely a múltban többek közt Damaszkusszal és a Kurd Munkáspárttal ápolt szoros kapcsolatokat. Az AFP rámutatott arra, hogy ez a szervezet állt annak a merényletben a hátterében is, amelyet 2013 februárjában követtek el az ankarai amerikai nagykövetség ellen, s amelyben a merénylő és egy biztonsági ember egyaránt meghalt.
Ugyanez a csoport volt az, amely pár napja az internetes oldalán megjelent közleményben elismerte, hogy ők hajtották végre az államfői hivatalnak is otthont adó Dolmabahce palota elleni támadást. Firak Özcelik két gránátot hajított a palota előtt őrködő rendőrök felé, a gránátok azonban nem robbantak fel. Ezután a szervezet tagja tüzet nyitott az őrökre, de a rendfenntartók végül ártalmatlanná tették a támadót. “A kormányzó Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) gyilkosokból áll és a 2013-as mészárlást Recep Tayyip Erdogan, az akkori miniszterelnök rendelte el” – olvasható a közleményükben.
A kép forrása: Europress/AFP
(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez