Egyre több a dolgozó ortodox nő Izraelben

Az elmúlt években tapasztalt izraeli gazdasági visszaesés kihatással volt az egész  izraeli társadalomra, sőt a zsidó ultra-ortodoxoknak is több kiváltságát (így a besorozástól való mentességet) megszüntették, vagy például csökkentették a családi pótlékot. Csakhogy mivel a férfiak egész álló nap a Tórát tanulmányozzák, „nem engedhetik meg maguknak”, hogy bepiszkolják a kezüket, és a nőket küldik el maguk helyet dolgozni. 

Shaindy Badad egy ultra-ortodox nő, aki még 1994-ben vándorolt ki az Egyesült Államokból Izraelbe, és ott egy informatikai cégnél kezdett el dolgozni. Először csak egyszerű titkárnő volt, s egy nap alatt körülbelül 15-20 dollárt keresett. Azonban 12 évnyi kemény munka után már vezérigazgató lett belőle a Temech vállalatnál, ahol többnyire ortodox nőket foglalkoztatnak.

Ez a non-profit cég segít az ortodox nőknek bejutni a munkaerőpiacra. Évek óta ütemesen növekszik a költségvetésük, amit a nők elhelyezkedésére fordítanak: tavaly már 3 millió dolláros volt, miközben 2010 előtt még a félmilliót sem érte el ez az összeg. A Temech működése óta körülbelül 5000 nőnek találtak munkát szerte Izraelben, sőt azt is elérték, hogy egyes egyetemeken külön ortodox nők számára hirdettek meg tanulmányokat és ösztöndíjprogramokat. 2013-ban az ultra-ortodoxok körében végzett kutatás szerint a foglalkoztatottsági ráta 37,4 százalékos volt a férfiaknák, a nőknél viszont 49,1 százalék. Azóta az izraeli sajtó szerint ez szám jelentősen megemelkedett: Izraelben eddig a nők foglalkoztatottsága 75%-on állt, de 2014 második felében 80%-ra ugrott fel, s ez elsősorban annak köszönhető, hogy egyre több ultra-ortodox zsidó nő került ki a munkaerőpiacra.

Ugyanakkor egyes elemzők szerint a felmérés eléggé félrevezető: a statisztikai hivatal ugyanis „egy kalap alá vette” a részmunkaidőben és a teljes munkaidőben dolgozó nőket. Az ultra-ortodox asszonyok többnyire csak négy-öt órát dolgoznak egy nap. Több rabbi is felszólalt már a nők foglalkoztatottsága ellen, és nem is mindegyik férj ad engedélyt a feleségének ahhoz, hogy állása legyen, mert szerintük a gyereknevelés, az otthon rendben tartása és a főzés a nő feladata.

Ráadásul az utóbbi időben mélyült a szakadék a  világias izraeli nők és az ortodox nők között: az előbbiek, akárcsak a feminista mozgalmak, nem rajongnak a konkurenciáért. Ők ugyanis azt szeretnék elérni, hogy az izraeli nők fizetése egyenlő legyen a férfiakéval, ugyanazokat a kedvezményeket és támogatásokat kapják meg, mint a másik nem tagjai. Ez azonban igencsak nehéz, mivel az ultra-ortodox nők sokkal kevesebb pénzért is elvállalják a munkát: van, hogy akár 20-30 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoztatják őket a munkaadók, és ők nem is panaszkodnak ez ellen.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez