Halál a hitetlen csirkékre!

Borzalmas és az éhező emberek számára rendkívül fájdalmas dolgot hajtottak végre az Iszlám Állam terrorszervezet tagjai: segélyszállítmányokat égettek el, mert “hitetlennek” minősítették őket.

Valósággal sokkolta az éhező szíriaiakat a látvány: egy az ISIS által ellenőrzött, észak-szíriai Aleppó városának körüli területen: a dzsihadisták több száz doboznyi élelmiszert égettek el. Mindegyikben csirkehús volt, amit a nemzetközi segélyszervezetek küldtek az éhező lakosságnak.

A terroristák szerint az volt a csirkék legnagyobb “bűne”, hogy „nem volt az iszlám tanításainak megfelelően levágva” és “hitetlennek minősítették őket”. Pedig mindegyik doboz oldalán ott volt a logó, hogy az adott hústermék halal, vagyis  az amerikai illinois-i Koch Food a helyi iszlám szervezetekkel együttműködve vágatta le a csirkéket, hogy megfeleljen az iszlám előírásainak. Azonban a dzsihadisták nem azt figyelték, hanem a „Made in USA” feliratot nézték és nyilvánosan elégették az árut. Több képet is felraktak a közösségi oldalukra és erre számos dühös és elítélő komment érkezett.

 

CBhv0c7UIAAfSeR

CBhvyDxUQAAYIxp

A négy éve tartó szíriai válság már súlyos kihatással volt az arab ország élelmiszer-termelésére: az ENSZ szerint jelenleg körülbelül 9,8 millió ember élelmezése komoly gondot jelent Szíriában. Damaszkusz az általa uralt területeken egyelőre még képes megfelelően ellátni az ott lakók élelmezését. A hivatalos statisztikák szerint körülbelül 1 millió tonna gabona áll a rendelkezésre, ami szigorúan ellenőrzött silókban tárolnak, szerte az országban. Idén Damaszkusz eddig körülbelül 150 000 tonna gabonát importált, főleg Oroszországból. Ugyanakkor pozitívak az idei kilátások: a heves esőzések köszönhetően idén akár 2,8 -3 millió tonnányi búza is teremhet a szíriai termőföldeken.

Azonban az élelmiszerhiány leginkább a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) és a militánsok által ellenőrzött területeken van jelen. Egyrészt a hadsereg blokádja miatt is egyre nehezebben jut el a segély az adott településre, másrészt pedig az ellenzékiek gyakran önkényesen, a saját katonáik javára döntenek az élelmiszer felhasználásáról, ami viszont az utóbbi időben egyre többször vezetett éhséglázadásokhoz. Már 2013 óta vannak jelentések és helyszíni beszámolók arról, hogy a Muszlim Testvériség és a szalafisták „lazán kezelik az élelmiszer utánpótlás” kérdését, miközben a fegyveres csoportok teljesen önkényesen osztják szét az élelmet, nem egy helyen pedig rabolnak és fosztogatnak. Az észak-szíriai Aleppóban, amelyet pár hónappal ezelőtt körbezárt a hadsereg, a városba juttatott élelmiszert egyszerűen lefoglalták az iszlamisták és a Szabad Szíriai Hadsereg egységei, a lakosság alig kapott belőle. Sőt az sem ritka, hogy az étel és ital miatt vesznek össze a brigádok, és ilyenkor véres leszámolásokra is sor kerül.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez