A női dj-k legyűrték a férfi lemezlovasokat Libanonban

Lemezlovasnak lenni Libanonban többé már nem a férfiak kiváltsága: elképesztő ütemben növekszik a női dJ-k száma és népszerűsége nemcsak Bejrútban, hanem több libanoni nagyvárosban is.

El Djette (Laila Sarkis), péntek és szombat este egy számítógép segítségével keveri a zenét a bejrúti Club 27-ben. Már 15 évnyi tapasztalat áll mögötte: 2000-ben ő volt az első és sokáig egyetlen női lemezlovas az arab országban. Még csak nem is libanoni származású, Nigériában született és élt, de az arab országban próbált meg elhelyezkedni. Eredetileg két évig akart ott maradni, viszont annyira népszerűvé vált a libanoni fiatalok körében, hogy folyamatosan meghosszabbítják a szerződését.

“Nem volt könnyű. Főleg azért, mert a férfi lemezlovasok nem akartak engem tanítani, mert szerintük nők nem kerülhetnek be ebbe a szakmába. Mindent problémát magam oldottam meg és magam szereztem be minden szükséges eszközt: a CD-et, a lejátszóeszközöket, a fényeket” – nyilatkozta az al-Monitornak Sarkis, aki szerint akkoriban sokkal rosszabb volt a helyzet, mert nem volt internet, nem volt Youtube, nem voltak közösségi oldalak, így sem reklámozni, sem tanácsot kérni nem tudott.

“Valamikor 2009 és 2010 között történt meg az áttörés, amikor a képzéseken részt vevők fele nő volt” – mesélte dj Mohamed Ghebris, aki “lemezlovas-tanfolyamokat” indított Bejrútban. Szerinte a másik nem azért tudja magát ilyen arányban képviseltetni ebben a szakmában, mert a legtöbb libanoni fiatalnak már elege volt a férfi lemezlovasokból, de leginkább abból, hogy mindig ugyanazt a számokat játszották. Ezért egy idő után már valami újra és érdekesre vágytak, s a női dj-k már önmagukban újdonságnak számítanak.

A 29 éves libanoni DJ-Sarout az új generációhoz tartozik. Négy éve dolgozik lemezlovasként, 2010-ben még egy ujján meg tudta számolni a női dj-ket, de most már egyszerűen annyi női  lemezlovas van, nemcsak Bejrútban, hanem más libanoni városokban is, hogy egyszerűen lehetetlen mindenkit számon tartani. Ráadásul, akik elvégezték a képzést, azok sem biztos, hogy a klubokban adnak elő: valakik egyszerűen csak otthon, saját szórakoztatásukra kevernek zenét.

Ugyanakkor még mindig vannak tabuk. Például a libanoni nők gyakran eltitkolják a szüleik, de még párjuk és férjük előtt is, hogy mit csinálnak. Főleg azt nem engednék meg nekik, hogy reggelig zenéljenek, fiatal férfiakkal táncoljanak egy helyen felügyelet nélkül. A mai napig ugyanis van valami negatív kicsengése annak Libanonban, ha egy nő éjszaka dolgozik, sok szülő számára valódi rémálom az éjszakai műszak, mert ilyenkor bármi megtörténhet.

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 2 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez