Felújítják Libanon egyetlen zsinagógáját

A napokban fejeződik be Libanon egyetlen zsinagógájának a felújítása, ami sokak reményei szerint megindíthatja a párbeszédet az izraeli és a libanoni kormány között.

Az Ábrahám Maghen zsinagógát még 1925-ben építették, de 1976-ban – egy évvel a libanoni polgárháború kitörése után – már nem működött. 1982-ben egy izraeli tüzérségi lövedék csapódott be a zsinagógába, amikor az Izraeli Védelmi Erők (IDF) a környéken lévő palesztin állásokat bombázta. A polgárháború előtt körülbelül 12 000 fős zsidó közösség élt a cédrusok országában, de mára csupán pár százan maradtak.

Ugyanakkor a 200-260 fős libanoni zsidó közösség számára nagyon fontos jelentőséggel bír a zsinagóga felújítása. Egyelőre még senkit, a helyi és a nemzetközi médiát sem engedik az épület közelébe, a hatóságok éjjel-nappal őrzik az objektumot, nehogy szélsőséges iszlamisták támadásainak az áldozatává váljon. „Már csak pár napot kell várni, és megnyílik az épület a látogatók és a vallásos zsidók előtt” – nyilatkozta Núszem al-Hút, egy muszlim ügyvéd, aki a zsidó közösség érdekeit képviseli Libanonban.

Szerinte a mostani aktuálpolitikai helyzetben nem lehetnek eléggé óvatosak, hiszen a régió lángokban áll, és a szélsőséges iszlamista meg terrorista csoportok elsődleges célpontjai a többi vallási felekezet épületei. Ugyanakkor a júniusi ünnepélyes megnyitóra nem csak az izraeli és a világ többi országában élő zsidókat várják majd, hanem a libanoni keresztényeket és muszlimokat is, mivel ez az esemény „meghatározó lesz Libanon történelmében, hisz az ország vallási szempontból mindig is a Közel-Kelet Svájca volt”.

„A libanoni zsidók nem azonosak az izraeli kormánnyal. Semmi közük az Izraelben zajló eseményekhez” – nyilatkozta az al-Monitornak az egyik libanoni zsidó. Annak ellenére, hogy a libanoni polgárháború alatt sokan elhagyták az országot, nem Izraelbe mentek: az Egyesült Államokba, Kanadába és Nyugat-Európába emigráltak. Szerinte „mindig is rossz volt a libanoni zsidók viszonya a mindenkori izraeli kormányokkal, mert ők arab etnikumnak vallották magukat, és a nemzeti hovatartozás mindig is előbbre való volt számukra a vallásinál”.

A libanoni zsidó közösség bízik abban, hogy a zsinagóga felújítása elindíthatja a párbeszédet Izrael és Libanon között. Bejrút nem ismeri el Izrael létét, sok határvita van a két ország között, egy libanoninak tilos az országon kívül is találkoznia és beszélnie egy izraeli állampolgárral, miközben az izraeli légierő gyakran hajt végre bombázásokat az ország területén lévő, főleg a Hezbollahhoz tartozó objektumok ellen. Ugyanakkor a libanoniaknak a zsidókkal és az izraeli állampolgárokkal nincs bajuk, még a Hezbollah is arról beszélt, hogy „nekünk Izraellel van problémánk és konfliktusunk, nem a zsidó vallással, amit ugyanúgy tisztelünk, mint a kereszténységet”.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez