Fokozott katonai jelenlét a libanoni-izraeli határon

Egyre feszültebb a helyzet az izraeli-libanoni határon, ahogyan növekszik a katonák létszáma. Sokan attól tartanak, hogy az országot ismét belerángatják egy olyan súlyos fegyveres konfliktusba, mint amilyen a 2006-os volt a Hezbollah és Izrael között. Ráadásul most Irán sem maradna tétlen, mivel egy magas rangú tábornok vesztette életét az izraeli légierőnek tulajdonított támadásban.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szóvivője kijelentette, hogy a libanoni-izraeli határ “lezárt zónának” számít, vagyis tilos a ki-, és beutazás. A hadsereg figyelmeztette az izraeli farmereket és a környéken élő telepeseket, hogy készüljenek fel egy esetleges Hezbollah válaszcsapásra, és lehetőleg ne közelítsék meg a határszakaszt. Az izraeli 2-es televíziós csatorna szerint készültségbe helyezték a Vaskupola nevű védelmi rendszert a régióban és “aktívan figyelik a libanoni oldalon” zajló eseményeket. A 10-es televíziós csatorna, hivatkozva a helyiek beszámolóira, azt közölte, hogy éjjel különös, föld mélyéről érkező zajokra lettek figyelmesek a lakosok, amiből arra következtetnek, hogy a Hezbollah alagutak ásásába kezdett.

A libanoni források azt jelentették, hogy szerda reggel megnövekedett az aktivitás a határ izraeli oldalán. Mind a libanoni hadsereg, mind az ENSZ UNIFIL-misszió kéksisakosai és az IDF is megnövelte járőreinek a létszámát a régióban. Az izraeli hadsereg öt tankot vezényelt új állásokba, miközben folyamatos csapatmozgásról számolnak be az izraeli Metula nevű határváros környékén. Az UNIFIL egyik tisztje jelezte, hogy a légitámadás óta megnövekedett az izraeli légierő aktivitása is. A libanoni Daily Star szerint izraeli részről már tegnap több illegális berepülésre került sor, délután például Bejrút külső kerületeiben észleltek egy azonosítatlan gépet.

Irán is válaszcsapást ígér

A Hezbollah után Teherán is megfenyegette Izraelt.  “A cionisták (Izrael) már korábban is megtapasztalhatták haragunkat, és most is megsemmisítő válaszcsapásokra számíthatnak” – nyilatkozta a Forradalmi Gárda főparancsnoka Mohamed Ali Dzsafari az ISNA iráni hírügynökségnek. Közben az izraeli légicsapásban életét vesztett Mohamed Ali Allahdadi iráni tábornokot eltemették a perzsa ország délkeleti részében található szülővárosában.  A tábornokot “mártírnak” tekintik, aki egy fontos tanácsadói missziót látott el Libanonban és “addig fogják támadni Izraelt, amíg az össze nem dől”. Ezrek vettek részt Allahdadi temetésén, amely Izrael-ellenes demonstrációba csapott át.

Január 18-án az izraeli hadsereg első alkalommal végezett iráni fegyveresekkel – ráadásul egy tábornokkal – nyílt összetűzés alkalmával. A Golán-fennsíkon fekvő el-Kuneitra ellen végrehajtott izraeli légicsapás halottjai között van Mohamed Ali Allahdadi iráni tábornok, valamint Imád Mugníjének, a Hezbollah libanoni radikális síita szervezet 2008-ban meggyilkolt volt katonai parancsnokának a fia és a csoport további öt fegyverese is.A  Hezbollah vezetői még mindig nem kommentálták nyilvánosan a vasárnapi légitámadást. A síita szervezet televíziója, az al-Manár a Közel-Kelet biztonságát fenyegető kockázatos kalandnak nevezte az izraeli katonai lépést, miközben a szélsőséges weboldalakon elterjedt a hír, hogy a Szíriában harcoló al-Nuszra Front vállalta magára a támadást. 

A kép forrása: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez