Újabb értelmetlen pusztítás – kétezer éves műemlékeket vert szét az Iszlám Állam

Miután felrobbantották Ninive falait, szétverték a Moszuli Múzeum műtárgyait, és eldózerolták Nimrudot, most Hatrán, egy kétezer éves városon álltak bosszút az Iszlám Állam fanatikusai.

Hatra elpusztításáról már hetekkel ezelőtt lehetett híreket hallani, helyi lakosok mesélték, hogy robbanásokat hallottak a világörökségi helyszín felől. Most azonban – a korábbiakhoz hasonlóan – az IS maga tett közzé videót, amelyen el is büszkélkedik a pusztítással.

A pusztítás tényét Hasmed al-Dzsabúri, a Moszuli Egyetem régészeti tanszékének vezetője is megerősítette az iráni Press TV-nek.  Az Iszlám Állam fanatikusai láthatóan szisztematikusan igyekeznek elpusztítani minden, az iszlám előtt épült műemléket, illetve az iszlám előtti korból fennmaradt régészeti emléket az általuk ellenőrzött területeken, mivel azok a “pogány istentelen” korszakból származnak, és – így ők -Mohamed maga rendelte el a bálványok elpusztítását.

Hatra a kalsszikus ókor egyik legjelentősebb emléke irakban. Közel kör alakú település volt a Tigris  bal partja mellett, melyet kettős erődítményrendszer védett. Kettős volt belső fala is, faragott kőből épült bástyákkal és árokkal övezve,  központjában emelkedett a nagy templomkerület Maran temploma – amelyet most a pusztító videó mutat – a fallal kettéosztott templomkerület déli részén épült, az i. sz. I. századának első fele körül. Alapterülete 15×30 méter, magassága több mint 20 méter volt.Homlokzatát hatalmas korinthoszi féloszlopok fogták egységbe. Az ivanok nyílásait keretező párkányt faragott állat- és emberalakokkal, növényi díszekkel ékesítették. A nagy ivan ajtószárnyai fából voltak, a küszöböt különböző színű kövekből rakták ki.

Az iraki műemlékvédelem és az UNESCO egyaránt elítélte a pusztítást, és mielőbbi komoly nemzetközi fellépést sürgetett az ügyben. Korábban a tálibok hasonló okokból, hasonló módon pusztították el a híres bamijáni Buddha-szobrokat. Azokat azóta sem sikerült helyreállítani – és a nemzetközi régészcsoport szerint, amely ott dolgozik, valószínűleg örökre elvesztek.

 

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez