Feketének álcázta magát hogy bejusson az orvosira

Egy indiai-amerikai férfi Amerikában úgy jutott be az orvosi egyetemre, hogy feketének adta ki magát. A diszkriminációt a saját malmára hajtotta.

Vijay Chokalingam névre hallgat az a fiatalember, akinek testvére egyébként ismert színész Indiában, és aki könyvet ír arról, hogy hogyan tetette magát feketének, hogy felvegyék a Amerikában egyetemre. A „Majdnem Fekete” című könyvben leírja, hogy 1998-ban borotvált fejjel, álnéven nyert felvételt. Csak mert úgy nézett ki, mint egy fekete. Szernecséja volt, nem vették észre, elég sötét a bőre.

A férfit elsősorban gyenge tanulmányi eredményei motiválták a csalásra, illetve az, hogy bizonyos amerikai egyetemeken az úgynevezett pozitív diszkrimináció él, vagyis afro-amerikaiakat vélhetően nagyobb eséllyel vesznek fel, mint ázsiaiakat, akikről amúgy is az a hír járja Amerikában, hogy “túl szorgalmasak”.Így jött az ötlet, hogy testét átalakítja. Leborotválta fejét, átszabta szempilláit és a feltűnően indus nevét is lecseréle Jojora,   Ismerősei csak Jojo-nak hívják, és ahogy elmondta: gyermekkorában sok időt töltött Nigériában, így nem okozott neki gondot az sem, hogy az indiai akcentusát afrikaiasra cserélje. És mit tesz isten, egy szemernyivel sem lett sem okosabb, sem szorgalmasabb, mégis bekerült az orvosira.

Később egyébként abbahagyta az egyetemet, mert meggondolta magát az orvosi pályafutását illetően. Most önéletrajzi könyvét írta meg, illetve az egyetem konzulenseként tevékenykedik. Ahogy elmondta, csak származása volt hazugság, minden egyéb elismerésért megküzdött. Hasonló eset nem először történik amerikai egyetemeken. Mivel a pozitív diszkrimináció él, egyre többen akarnak nem létező kisebbségi származásukkal eredményt elérni a felsőoktatásban.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez