Nyolcszor lőtte hátba a fehér rendőr a fekete férfit Amerikában

Mivel ezt egy videofelvétel is bizonyítja, a dél-karolinai North Charleston város polgármestere bejelentette, a rendőrt őrizetbe vették. Az ötven éves fekete férfi meghalt.

“Ha hibát követsz el, akkor vállalnod kell a következményeket, akár viselsz rendőrjelvényt, akár nem!”

– hangsúlyozta a polgármester a tragikus eset kapcsán. North Charlestonban a 33 éves fehér rendőr, Michael T. Slager azt állította, önvédelemből lőtte le az 50 éves fekete Walter L. Scott-ot, mert meg akarta szerezni a pisztolyát. A rendőrnek peche volt, mert valaki lefilmezte az egész esetet, és elküldte a videót a liberális New York Times-nak.

A felvételen az látható, hogy a rendőrök leállítottak egy autót, mert annak a fényszórói nem voltak rendben. Az autó gazdája kiugrott a kocsiból és szaladni kezdett. Miután látták a rendőrök, hogy nem érik utol a fekete férfit, az egyikük elővette a pisztolyát és nyolcszor hátba lőtte a menekülőt. Aztán a földön fekvő férfit a rendőrök megbilincselték, és igyekeztek úgy beállítani a helyszínt, mintha ott dulakodás folyt volna. A videón az is látható, ahogy a rendőrök semmit sem tesznek a sebesült ellátásáért, pedig a jelentésben azt írták: mindent elkövettek a fekete férfi megmentése érdekében.

Persze adódnak a kérdések: Miért nem igazolta magát Scott? Miért nem állt meg? Mivel sok tartásdíjjal tartozott, azt hitte, hogy a rendőrök ezért állították meg.

Az elmúlt hetekben ez már a negyedik olyan eset az Egyesült Államokban, amikor túlságosan gyorsan süti el a pisztolyát a fehér rendőr és az áldozat mindig fekete. Miután tavaly nyáron Fergusonban /Missouri államban/ egy fegyvertelen tinédzsert lőtt le a rendőr, heves tüntetések kezdődtek, amiért a bíróság felmentette a rendőrt a jogtalan fegyverhasználat vádja alól. New Yorkban és Clevelandben is előfordult hasonló. Még Obama elnöknek is meg kellett szólalnia, hogy nyugalomra intse a tiltakozó fekete kisebbséget.

A mostani eset fehér rendőre előzetesben van és a közvélemény egész Amerikában figyel: vajon elítéli-e a bíróság?

Kép: Tüntetés Fergusonban, 2015.03.14. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez