Megszólalt Obama a kiújult fergusoni zavargásokkal kapcsolatban

Az Egyesült Államok elnöke elítélte a Missouri államban történteket. Bár indokoltnak tartja a felháborodást, a két rendőr sebesülésével járó lövöldözésre véleménye szerint „nincs mentség.”

A tüntetés-sorozat tavaly kezdődött, amikor egy helyi rendőr, Darren Wilson lelőtte a fegyvertelen fekete tinédzsert, Michael Brownt. Ezután napokig folytatódtak a sokszor megemlékezésből tüntetésbe torkolló zavargások. A lassan elhaló tiltakozások novemberben újultak ki, amikor a nagyesküdtszék úgy döntött, hogy nem emel vádat a rendőr ellen.

Március elején pedig az igazságügyi minisztérium vizsgálata fedte fel, hogy milyen elképesztő mérteket öltött a fergusoni rendőrségen a faji megkülönböztetés. Március 11-én ennek hatására mondott le a helyi rendőrfőnök, Thomas Jackson. Az ismét felerősödő zavargások során sebesítettek meg két rendőrt, akik szerencsére kisebb sérülésekkel megúszták és másnap ki is engedték őket a kórházból. Egyiküket arcon, a másikat pedig vállon lőtték, amikor a tömeg épp hazafelé indult.

„Véleményem szerint az, ami Fergusonban történik, teljes mértékben indokolja az emberek felháborodását. Ennek ellenére megbocsájthatatlan, amit az elkövetők tettek” – mondta el Obama a Jimmy Kimmel Live című műsorban (melyben arról is beszélt, hogy nem használhat okostelefont, erről részletesebben itt írtunk).

A tüntetések során a helyi rendőrség – korábbi hozzáállásával ellentétben – nem vezényelt óriási erőket a helyszínre és nem avatkozott közbe.

A nyolc hónapja folyó tiltakozások során ez volt az első eset, amikor egy lövöldözés rendőri sérüléssel végződött.
Korábban egy kommandós osztag rontott be néhány helyi lakásba és több embert őrizetbe vettek a lövöldözéssel kapcsolatban, de végül mindenkit elengedtek.

Fotó: Europress Getty Images

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez