Támogatja az atomegyezményt az Iráni Forradalmi Gárda

Istennek hála, az Iszlám iráni gyermekei megvédték a nemzet érdekeit. Az iráni nemzet és a Forradalmi Gárda nagyra értékeli ezt – jelentette ki Mohammad Ali Dzsafari, a szervezet parancsnoka.

Az elit gárda támogatása azt mutatja, hogy a fegyveres erők elfogadják azt a múlt héten kiszenvedett nukleáris egyezményt, amelyet Svájcban készítettek elő Irán és a nagyhatalmak képviselői hosszú hónapokon át. Korábban Hasszan Firuzabadi tábornok, az iráni fegyveres erők vezérkari főnöke közölte, a hadsereg támogatja az egyezményt, akárcsak a parlament elnöke, Ali Laridzsani is.

Svájcban Irán delegációja az USA, Nagy Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország képviselőivel tárgyalt. Az iráni küldöttséget a külügyminiszter, Mohammad Dzsavad Zarif vezette, aki hosszú interjút adott a televízióban és zárt ülésen tájékoztatta a parlamentet az egyezményről, melynek értelmében Iránnak vissza kell fognia nukleáris programját. Hazatérésekor Zarifot hősként fogadták.

Az iráni közvélemény azt várja az egyezménytől, hogy megszűnnek a gazdaságot sújtó szankciók. Irán vallási vezetője, Ali Hamenei még nem nyilatkozott az ügyben. Persze bírálói is vannak az egyezménynek. A konzervatív vallásos politikusok szerint Irán túl sokat adott fel a szankciók megszüntetése érdekében.

Obama amerikai elnök egyedülálló lehetőségnek nevezte az egyezményt. Netanjahu, Izrael újraválasztott miniszterelnöke viszont bírálta azt. Az egyezmény nem tartalmaz olyan kötelezettséget, hogy Iránnak el kell ismernie Izrael létét.

 

Kép: Mohammad Dzsavad Zarifot élteti a tömeg Teheránban, 2015.04.03. (Europress/AFP)

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez