Olajdiplomácia: Teheránba látogatott Nicolás Maduro

Az OPEC országokba tervezett körútja első állomásaként Teheránba látogatott Nicolás Maduro venezuelai államfő, hogy az olajárak normalizálásáról tárgyaljon az iráni tisztviselőkkel

.

Madurót Mohammad Reza Nematzade, iparügyi és kereskedelmi miniszter, valamint Amenothep Zambrano, a bolivári köztársaság teheráni nagykövete fogadta. A mostani találkozó egyébként államfőként Maduro első hivatalos látogatása az Iszlám Köztársaságba, ahonnan a majd Szaúd-Arábiába és Algériába repül, hogy közel-keleti kollégáival az olajárak feltornázásáról folytasson megbeszéléseket.

A venezuelai államfő korábban több esetben is kifejtette, hogy nézetei szerint a kőolaj hordónkénti ára 100 amerikai dollár környékén lenne ismét elfogadható szinten, azonban a venezuelai fekete aranyat a múlt heti 47,05 dollár helyett pénteken már csak 42,44 dolláron jegyezték.

A dél-amerikai ország gazdasága, amely a világ 13. olajtermelője, devizakészletének nagy részét a kőolaj exportjából fedezi. Míg a jelenlegi termelési kvóták fenntartása mellett voksoló Szaúd-Arábia, 757 milliárd dollárra rúgó devizatartalékkal rendelkezik, hogy kihúzza a böjti időszakot, addig Venezuela alig 3 milliárdot tudhat olajalapjában.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez