Az orosz Rosznyeft pörgeti fel a venezuelai gazdaságot

Nicolás Maduro venezuelai államfő bejelentette, hogy országa 14 milliárd dolláros befektetésről írt alá szerződést az olasz állami olajóriással, a Rosznyefttel.

A megállapodás értelmében az orosz befektető tőkeinjekciójával a duplájára növelnék az ország olajkitermelését, főként az Orinoco völgyében található olajkészletek kiaknázásával, és új gázlelőhelyeket is létesítenének.  A Rosznyeft egyébként jelenleg a sokat kritizált Pdvsa venezuelai állami olajcég legfontosabb külföldi partnere, amely három közös vállalat projektjeinek égisze alatt termeli ki az ország déli részén, az Orinoco völgyének gyomrában található nyersolajat.

Az olajárak zuhanása mellett a kormány minden lehetőséget megragad a recesszióba forduló venezuelai gazdaság élénkítésére, amelynek húzóágazata és fő devizaforrása az olajexportból származó bevétel.

A tervek szerint a Pdvsa mai kevesebb, mint 2 millió hordós napi teljesítményét 2019-re 6 millió hordóra emelnék. Az  elképzelés arra enged következtetni, hogy a venezuelai kormány maga sem hisz abban, hogy az olajárak rövid úton ismét elérhetnék a 100 dolláros hordónkénti árat.

A Rosznyeft, amely legutóbb tavaly hallatott venezuelai projektjeiről, a most szignózott megállapodást megelőzően már nem kevesebb, mint 1,8 milliárd dollárt invesztált a dél-amerikai ország energiapiacába, ahol az USA és Kína is fontos érdekeltségekkel van jelen.(Fotó: AFP)

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez