Gazdasági megállapodásokat szignózott Putyin és Maduro

Nicolás Maduro venezuelai államfő bejelentette, hogy moszkvai látogatásán számos, elsősorban gazdasági jellegű kétoldalú megállapodást sikerült tető alá hoznia Vlagyimir Putyin orosz elnökkel.

A venezuelai állami televíziónak adott nyilatkozatában Maduro megerősítette, hogy az orosz fél növelné részesedését az Orinoco völgyében található olajkészletek kiaknázására életre hívott közös cégekben, és bővítené a venezuelai energetikai szektorban is a beruházásait. Bár a venezuelai elnök konkrét összegeket nem említett, azt elárulta a sajtónak, hogy az orosz tőke elsősorban a petrokémiai, ipari, élelmiszeripari ágazatok, valamint az infrastruktúra-fejlesztésből veszi majd ki a részét. Maduro azt is elmondta, hogy az orosz fél egymilliárd dolláros kötelezettséget vállalt 30 oktatási központ felépítésére. Maduro közel-keleti és kínai útja után érkezett Oroszországba, hogy a venezuelai gazdaságot igencsak megtépázó olajárak mélyrepülésének következményeit enyhítő gazdasági lépésekről tárgyaljon külföldi partnereivel.

A devizakészletei jó részét az olajexportból finanszírozó Venezuela a nyersolaj árának egy dolláros csökkenésével mintegy 700 millió dolláros bevételkieséssel számolhat, ami különösen nehéz helyzet elé állítja a kormányt, amely jelenleg amúgy is az alapvető fogyasztási cikkek hiánya nyomán erősödő társadalmi elégedetlenséggel küzd.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez