Maduro olajháborút gyanít az oroszok ellen is

Nicolas Maduro venezuelai államfő azzal vádolja Washingtont, hogy olajháborút folytat Venezuela és Oroszország ellen, és manipulációval az olajárak hosszú távú alacsonyan tartására törekszik.

“Létezik egy háborús terv Oroszország megsemmisítésére… de sem Oroszország, sem Venezuela nem fog engedni az agressziónak.” Maduro a Globovision tévécsatornának nyilatkozva elmondta, hogy szeptemberben még 95 dollár volt egy hordó venezuelai olaj, most pedig 48 dollár, ami szerinte szándékos manipuláció eredménye. “Ahogy Evo Morales (bolíviai) elnök is mondta, Venezuela megsemmisítésére is történnek próbálkozások, idegen hatalmak megpróbálnak gazdasági összeomlást előidézni, hogy a politikai rendszert kedvükre megváltoztathassák.” Maduro szerint, ha a gazdasági offenzíva nem ér el kellő hatást, létezik egy katonai forgatókönyv is.

Korábban Maduro azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy szándékosan fokozza a palaolaj kitermelését annak érdekében, hogy túlkínálatot teremtsen a globális olajpiacon. November végén a Kőolaj Exportáló Országok Szervezete (OPEC) úgy határozott, hogy az olajkitermelés szintjét változatlanul hagyja a rohamosan csökkenő olajárak ellenére is. Ez után az olaj ára öt év óta a legalacsonyabbra esett. A Bloomberg azzal magyarázza a döntést, hogy az OPEC ki akarja szorítani az amerikai palaolaj-érdekeltségeket a globális olajpiacról; számos palaolajkészlet kitermelése ugyanis nem gazdaságos, és a jelenlegi, alacsony árak mellett nem tartható fenn hosszú távon.

A döntést akkor Irán és Venezuela ellenezte, a két ország ugyanis nem rendelkezik elég tartalékkal ahhoz, hogy a bevételkiesést ellensúlyozza a költségvetésben. Az USA az olajárak leütésével közvetlen csapást mér a gyarmatosítandó országok állami költségvetésére – mondja a venezuelai elnök.

(Visited 3 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez