Mi a közös Justin Bieberben és az ISIS-ben?

Az, hogy a brit tinik nem tudnak betelni egyikkel sem – állítja Nagy-Britannia első számú muszlim ügyésze. Aki szerint a tizenévesek rocksztárokként tekintenek az Iszlám Állam harcosaira.

Nafir Afzad azt mondja: ha a brit hatóságok nem változtatnak azon, ahogy a terror elleni harcot megközelítik, akkor azt kockáztatják, hogy dzsihás-mánia lesz úrrá a tinédzsereken, és megismétlődhet a 7/7. Vagyis 2005 július 7-e, amikor egymással összehangolt terrorakciók voltak Londonban.

“A fiúk olyanok akarnak lenni, mint ők, a lányok pedig velük akarnak lenni” – mondta az ügyész a Guardian-nek adott interjújában a dzsihádharcosokról. “Éppen úgy, mint annak idején a Beatles vagy manapság a One Direction vagy Justin Bieber esetében.”

“A terroristák propagandája egyfajta marketing, és túl sok tizenévesnek jön be ez az imázs. Szegényesnek látják a saját életüket, ha összehasonlítják a harcosokéval, és nem veszik észre, hogy kihasználják őket. A szélsőségesek manipulálják, elidegenítik a családjuktól és a barátaiktól, aztán elragadják őket.”

Afzad szerint a megoldás az volna, ha sikerülne példaképeket találni a muszlim közösségen belül. És a tinik velük azonosulnának, mert a rendőrség avittas terrorellenes stratégiája nem jön be nekik.

“Pillanatnyilag még a nyelvezet is rossz. Az emberek úgy beszélnek az Iszlám Államról, mintha az vallási alapon állna, vagy politikai céljai volnának. És ezzel fényes, dicső kampányt folytatnak – mellette. Ezzel szemben nem mások, mint önimádó, gyilkos cowboyok. Fel kell állnunk, és nagyon-nagyon világosan el kell ezt mondanunk a gyerekeinknek, ahelyett, hogy hagynánk, hogy úgy viszonyuljanak hozzájuk, mint a popsztárokhoz.”

Több száz fiatal muszlim utazott Szíriába vagy Irakba, hogy az ISIS-hez csatlakozzon, de az ügyész szerint ennél sokkal több “ketyegő bomba” van Nagy-Britanniában. Az interjú egyébként azután jelent meg, hogy kiderült: a Munkáspárt egyik tanácsnokának a fiát is elkapták, amikor Törökországból megpróbált beszökni Szíriába. A 21 éves Waheed Ahmed a hírek szerint a szélsőséges Hizb ut-Tahrir csoport tagja: ez a szervezet is világméretű kalifátust szeretne, csakúgy, mint az ISIS. A fiú egyébként politikai tudományokat tanul a Manchesteri Egyetemen, és a múlt héten vették őrizetbe török rendőrök Reyhanli határvárosban. Nyolc társával akart Szíriába jutni. Ezek között négy gyerek is volt, 1 és 11 év közöttiek.

Fotó: Europress/AFP

(Visited 1 times, 1 visits today)

Szóljon hozzá ehhez a cikkhez